”Högsbomannen” åtalas för mordet på Eddie Svensson

avJohanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

Under vintern och våren var Högsbo i skräck: polisen misstänkte att samma gärningsman låg bakom både mordet på Eddie Svensson, 31, och ett mordförsök på en annan man i samma område.

Nu har den så kallade Högsbomannen, en småbarnspappa i 30-årsåldern, åtalats för brotten.

För snart ett år sedan, den 28 december 2017, attackerades en man i sin lägenhet i Högsbo i Göteborg. Det var nattetid och mannen upptäckte hur någon tagit sig in i hans lägenhet. Gärningsmannen högg lägenhetsinnehavaren flera gånger med en kniv eller ett annat vasst föremål i överkroppen. Han lyckades dock skrämma iväg gärningsmannen och överlevde skärskadorna.

Natten mellan den 7 och 8 mars ska dock gärningsmannen ha slagit till igen.

Då bröt sig någon in hos 31-årige Eddie Svensson, också han boende i Högsbo i Göteborg. Även Eddie ska ha utsatts för kraftigt övervåld genom hugg i överkroppen med en kniv eller ett annat vasst föremål.

Polisen gick ut och varnade allmänheten i Högsbo och sa att man misstänkte att det kunde röra sig om samma person.

Men det tog lång tid innan någon kunde gripas för mordet.

Först i juni greps en man – också han boende i Högsbo – misstänkt för mordet på Eddie.

Det var på grund av teknisk bevisning på brottsplatsen som misstankarna kunde riktas mot mannen, en småbarnspappa i 30-årsåldern, som också häktades för mordet.

Senare tillkom även misstankarna om mordförsöket den 28 december.

1 av 2
En småbarnspappa i 30-årsåldern misstänks för mord och mordförsök.

Åtalas för mord och mordförsök

Nu har en man åtalats misstänkt för mord och mordförsök, enligt ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten.

Enligt polisen finns det inget som tyder på att småbarnspappan i 30-årsåldern kände brottsoffren och enligt pressmeddelandet vet man inte hur mannen tagit sig in i lägenheterna. Man misstänker dock att han tagit sig i lägenheterna för att stjäla men när han upptäckts av lägenhetsinnehavarna ska mannen istället för att fly ha gått till attack.

Själv nekar mannen i 30-årsåldern till brott.

Mannen är sedan tidigare dömd för våldbrott, bland annat misshandel och grov misshandel. Han har dessutom dömts för narkotikabrott och stöld och förekommer under 18 avsnitt i belastningsregistret.

”Vill höra så mycket som möjligt”

Eddie Svensson sörjs av familj och sina många vänner. Nästan 200 personer kom till Eddies begravning och hans bror, Johnny Svensson, har tidigare berättat för Aftonbladet om hur han efter Eddies död fått kontakt med många av hans vänner som velat berätta om sina minnen av Eddie.

– Det är härligt att få höra så mycket som möjligt om vad han gjort och vad som till exempel hände den där kvällen i Spanien för tio år sedan. Jag vill höra så mycket som möjligt om honom för då blir han levande på något sätt. Jag vill bli påmind om honom och vem han var, har Johnny Svensson tidigare sagt.

Så utreder polisen mord – med ”mordbibeln” 00:33
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM