Danstjejer ombads att inte klä sig ”objektifierande”

Publicerad 2016-09-15

Kulturskolan i Uddevalla välkomnar höstens danselever med uppmaningen att undvika klädsel som "objektifierar kvinnokroppen", rapporterar P4 Väst.

Uddevalla kulturskola tar emot höstens nya dansare med en något annorlunda uppmaning – att välja en klädsel som ”inte objektifierar kvinnokroppen”.

En danslärare säger till P4 att det beror på att utmanande klädsel har sjunkit till allt lägre åldrar.

– Vi vill inte att någon ska behöva bli bedömd efter sitt utseende och sina kroppsliga attribut, säger Ulrika Wallin, enhetschef på kommunens kulturavdelning, till radiokanalen.

Några exempel på vad som skulle kunna vara objektifierande klädsel kan hon inte ge. Ulrika menar att det ligger i förvaltningens uppdrag att utveckla jämställdhet.

– Vi vill skapa könsneutrala miljöer, säger hon.

”Upp till killarna att inte objektifiera”

Att kulturskolan tar sikte på just tjejerna får dock kritik av Katarina Wennstam, debattör och författare, som belyst mäns våld mot kvinnor.

Hon menar att vuxenvärlden försöker skydda tjejer mot övergrepp genom att vända sig till dem, men mer sällan pratar med killarna.

– Varför läggs det på tjejerna och deras klädsel att de inte ska bli objektifierade? Det är ju upp till killarna att inte objektifiera, säger Katarina Wennstam.

Ulrica Wallin förstår kritiken.

– Ja, självklart. Det är där jag kan se att formuleringen har blivit olycklig. Det gäller både tjejer och killar, säger hon.

enx