Polisen slog till mot prideparad

Uppdaterad 2018-07-24 | Publicerad 2016-09-24

40 personer firade pride i Uganda.

Då slog polisen till mot paraden.

Homosexualitet är olagligt i Uganda. Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) riskerar alla homosexuella att gripas, utsättas för diskriminering och grovt våld.

Etik- och integritetsministern Simon Lokodo hade också varnat för att vanliga medborgare skulle "mobiliseras för att försvara de moraliska värderingarna i Uganda" och att "om deltagarna blev slagna av en mobb" skulle det "vara deras eget fel", skriver TT.

"Jag kom för att ha kul"

Trots det slöt ett 40-tal personer upp på det årliga pride-firandet en timme utanför huvudstaden Kampala på lördagen.

– Jag kom för att ha kul och visa mitt sanna jag för en dag. Jag måste alltid spela heterosexuell och det känns coolt att vara mig själv, även om det var en kort stund, säger en 19-årig deltagare som ville vara anonym till AFP.

En person skadades

Och en kort stund blev det, för polisen gick snabbt in och stoppade tillställningen. Firandet hade redan tvingats flytta en gång samma dag (och även skjutits upp efter att regeringen hotat att gripa alla som deltog), och aktivisterna vägrade först att gå.

– Vi behöver inte tillåtelse att vara på stranden. Vi är ugandier, vi har betalat inträde. Vi går inte, sa en deltagarna, enligt AP.

Till slut skickades hon, och de andra, iväg med minibussar tillbaka till huvudstaden. En person skadades i tumultet, enligt AFP:s reporter på plats.

Försökte införa dödsstraff

Uganda är ett konservativt, kristet samhälle. För två år sedan försökte regeringen införa dödsstraff för homosexualitet, men efter att omvärlden – inklusive Barack Obama – protesterat, drogs förslaget tillbaka.

Tidslinje – Homosexualitet i Uganda

2009

Uganda kritiseras för sitt förslag på en ny hårdare anti-gaylag som ska ge rätt att döma homosexuella till fjorton års fängelse och i vissa fall livstid.

2010

Tabloiden Rolling Stone publicerar en lista på 100 homosexuella ugandier med deras hemadresser under rubriken ”Häng dem”. Hatbrotten ökar dramatiskt.

2011

Gayaktivisten David Kato, en av dem som hängts ut i ugandiska tabloider, mördas i sitt hem i utanför Kampala.

2012

Den första Pridefestivalen hålls i huvudstaden Kampala. Den blir avbruten av polis som griper flera personer och misshandlar dem.

2013

Parlamentet presenterar ett nytt lagförslag som ska ge hårdare straff för homosexuella, bland annat livstids fängelse. Arkitekten bakom lagen, David Bahati, förklarar att  ”Målet är att skydda äktenskap och vårt land. Det är ingen mänsklig rättighet att vara homosexuell.”

2014

I februari undertecknar Ugandas president Yoweri Museveni den nya antihomolagen, trots stora internationella protester. Dagen efter publicerar tabloiden Red pepper namnen på 200 av landets ”top homosexuals”. Attacker mot homosexuella ökar, de utsätts för lynchmobbar, vräkningar, nerbrända hem och arresteringar.

Världsbanken stoppar tillfälligt ett lån på 90 miljoner dollar till Uganda. Bankens talesperson David Theis klargör i ett mejl att fördröjningen beror på att man vill försäkra sig om att den nya lagen inte påverkar målen i projektet som lånet ska finansiera.

I augusti hävs den nya lagen på grund av en teknikalitet –  det var för få ledamöter närvarande när den antogs.

2015

Människorättsaktivisten Kasha Jacqueline Nabagasera tilldelas Right livelyhood award, även kallat ”lilla nobelpriset”, i Sverige för sitt ”mod och uthållighet, trots våld och grov förnedring, i arbetet för hbtq-personers rätt att leva utan fördomar och förföljelse.”

2016

I februari i år undertecknar president Yoweri Museveni ännu en ny lag som innehåller förbud mot aktiviteter som anses vara emot "Ugandas intresse" eller "ugandiernas värdighet". Många aktivister menar att den är ett sätt att försöka återinföra antihomolagen, eftersom den kommer att påverka organisationer som arbetar för att ge service till hbtq-personer eller en avkriminalisering av samkönat sex.

Följ ämnen i artikeln