Än våras det inte för våren

Väder: ’Sol och flera plusgrader? Det händer inte’

Publicerad 2019-03-14

Tråkiga nyheter kommer från meteorologen.

Mer slask är på väg – och ­våren dröjer.

– Det ser faktiskt inget vidare ut den närmaste veckan, säger Ian Engblom.

Det senaste dygnet har klass 1-varningar utfärdats i flera delar av landet. Blötsnön har vräkt ner och ställt till med en hel del problem i trafiken i södra och mellersta Sverige. Därför hade vi hoppats på lite glada nyheter från Ian Engblom och de andra vädermänni­skorna på Foreca.

– Tyvärr, det kan jag inte bjuda på. Jag har till och med bokat en tv-sändning med en konkurrent till dig med anledning av snö­kaoset.

Soldagarna med varmt väder drog snabbt förbi Sverige. Nu väntas slask, regn och snö i stora delar av landet

Inte ens minsta solglimt under helgen?

– Det är ju ingen värme att tala om. Det är det faktiskt inte. Det kommer att bli en del plusgrader, framförallt i Götaland. Men det blir som mest drygt fem grader. Så det blir inte någon supervårkänsla, direkt. Det blir dessutom en hel del regn.

Okej, regngrått i söder. Hur blir det i norr?

– I Norrland är det mest minusgrader. I Svealand blir det lite blandat med snö och regn om vartannat, runt nollan och kanske någon plusgrad.

Men det är ju bedrövligt. Finns det inget hopp om lite vårvibbar under nästa vecka i alla fall?

– Någon supervärme blir det ­inte. Det fortsätter att vara ganska ostadigt. Nollstrecket går någonstans runt Svealand nästan hela ­tiden. I Götaland blir det mest ­enstaka plusgrader, i Norrland mest minusgrader. Överhuvud­taget blir det mest lågtrycks­betonat väder med mycket moln och tidvis regn eller snö.

Inte en sol i sikte alltså?

– På tisdag nästa vecka finns det chans att det kan bli något dygn med lite mer sol och uppehålls­väder i ganska stora delar.

Var då? Finns det chans till ­tvåsiffriga temperaturer?

– Dagtid kan det nog bli upp emot sju, åtta grader i Götaland. 

Jamen det var ju inte mycket till vårvärme. 

– Näe, men mer än så kan man nog inte hoppas på, tyvärr.

Men det låter ändå som att ­temperaturen kommer att ligga strax över nollan större delen av veckan. Räcker inte det för att våren ska kunna röra sig norrut?

– Det beror på nattemperaturerna. Om det blir mulet är det inte helt omöjligt att våren rent meteorologiskt kan avancera lite grand. Men sol och flera plus­grader, det händer inte. 

Följ ämnen i artikeln