Han misstänks vara hjärnan bakom Parisattackerna

Uppdaterad 2015-11-17 | Publicerad 2015-11-16

Ska ha stridit för Islamiska staten i Syrien

Här är mannen som pekas ut som hjärnan bakom de brutala terrorattackerna i Paris.

Enligt franska myndigheter var det 27-årige Abdelhamid Abaaoud som gav order om de brutala angreppen.

Han är efterlyst internationellt, och tros befinna sig i Syrien.

Abdelhamid Abaaoud, 27, är en belgare är bosatt i Brysselförorten Molenbeek.

Han har marockanskt ursprung. Tidigare i år uppges han ha stridit för Islamiska staten i Syrien. Brittiska The Guardian rapporterar att Abaaoud blev känd för europeiska säkerhetstjänster efter en video där lemlästade kroppar fördes till en massgrav.

Franska RTL beskriver 27-åringen som en av de mest aktiva IS-bödlarna i Syrien.

Bakom tågattack

Abdelhamid Abaaoud är internationellt efterlyst för sin inblandning i en belgisk terrorcell som misstänks ha planerat att mörda poliser. I januari dog två män med koppling till cellen under en intensiv skottlossning med polis. 27-åringen uppges befinna sig i Syrien. Detta enligt källor nära polisutredningen av terrordåden.

Abaaoud har kopplats till flera avvärjda dåd på senare tid. Han misstänks bland annat ligga bakom den stoppade terroratacken på ett tåg mellan Amsterdam och Paris, enligt Libeartion. Då öppnade Ayoub el-Khazzani eld ombord, men han övermannades av passagerare.

Segregerad förort

Flera misstänkta för Parisattackerna har kopplats till den mycket segregerade förorten Molenbeek, där Abaaoud bor. I går greps flera personer där. En av dem är bror till 26-årige Salah Abdeslam, som jagas över hela världen för inblandning i terrordåden.

Vid lunchtid på måndagen kom uppgifter från belgisk polis om att även Salah gripits i Molenbeek. Det visade sig senare vara felaktigt.

Senare under eftermiddagen beskrev åklagare i Belgien uppgifterna om att Abdelhamid Abaaoud skulle vara hjärnan bakom Parisattackerna som ogrundade ”rykten”.

Mer om terrorattackerna i Paris

JUST NU: Bekräftat – terroristen är död

SENASTE NYTT: Följ vår liverapportering (TV+TEXT)
ATTENTAT STOPPAT: Här skulle nästa attack ske

DETTA HAR HÄNT: 129 döda i sex terrordåd i Paris
HÄR ÄR TERRORISTERNA: Döda, gripna, efterlysta

DÖDADE SVENSKEN: 20-årig kvinna från Västerås