Köper utländskt kött – säljer det som kravmärkt svenskt

Uppdaterad 2016-01-27 | Publicerad 2016-01-25

Hundratals ton utländskt kött kan ha sålts som svenskt, kravmärkt kött i matbutiker över hela landet.

Nu utreds ett gotländskt livsmedelsföretag för misstänkt köttfusk.

– Det kan fortfarande finnas produkter i handeln som är felaktigt märkta, säger Daniel Selin på miljöförvaltningen.

I skolor, restauranger och matvarubutiker säljs tontals utländskt kött som svenskt kravmärkt kött, enligt Stockholms stads miljöförvaltning.

Gotländska livsmedelsföretagen Gothemsgården och Gotland K&D misstänks för att ha fuskat med köttet i flera års tid och sålt hundratals ton felmärkt kött. Under bara sex veckor i slutet av 2015 såldes 23 ton utländskt kött som ”svenskt kött” till konsumenter i hela landet. Dessutom såldes 9 ton kött som kravmärkt trots att så inte var fallet, enligt miljöförvaltningen i Stockholm.

– Det blir hundratals ton på ett år och det är enorma kvantiteter. Vi har aldrig stött på ett sådant omfattande systematiskt fusk tidigare, säger Daniel Selin, avdelningschef vid livsmedelskontrollen.

Blandar olika kött

Fusket har enligt miljöförvaltningen gått till så att man köpt in svenskt kött i det ena bolaget, sedan har det blandats med utländskt kött från det andra bolaget och därefter har de sålt dubbelt så mycket kött som ”svenskt kravmärkt kött”.

– Man verkar blanda utländskt kött för att öka volymerna. Man har bland annat blandat köttet med tyskt och holländskt kött och på så sätt har de omsatt hundratals miljoner kronor, säger Daniel Selin.

Men ägarna till företagen har inte samma uppfattning och uppger att det skett ett misstag under den aktuella tidsperioden. Till miljöförvaltningen bekräftar företagen att det finns oklarheter angående händelseförlopp och den köttmängd som sålts, men enligt dem beror detta på att man ”varit försumliga i rapportering och journalföring”.

Enligt Daniel Selin är denna metod den vanligaste vid så kallat matfusk.

– Det här är bedrägeri, matfusk i sin klaraste form. Det här är ett systematiskt uppsåtligt fusk som de har drivit och därför tycker vi att det är motiverat att de inte får fortsätta att bedriva sin verksamhet, säger han.

”Extremt allvarligt”

Nu vill miljöförvaltningen förbjuda företagen från att sälja och producera livsmedel. Beslut kommer att tas på nästa sammanträde för miljö- och hälsoskyddsnämnden den 2 februari.

– De har lurat sina kunder, grossister och andra som har köpt kravmärkt svenskt kött. Det är extremt allvarligt och kastar en skugga över hela svenska köttindustrin.

Köttet som sålts har främst varit nötfärs och styckdelar, men exakt var produkterna tagit vägen är det ingen som vet. Köttet har hamnat i sjukhuskök, skolkök, restauranger och vanliga butiksdiskar – i hela Sverige.

– Det kan ha hamnat överallt, säger Daniel Selin.

Aftonbladet söker ägarna för en kommentar.