Fridolin välkomnar FP-samarbete

Publicerad 2015-11-22

Miljöpartiets språkrör Gustaf Fridolin och Jan Björklund, partiledare för Folkpartiet.

Jan Björklund sträcker ut en hand till regeringen och vill förhandla om skatterna.

MP-språkröret Gustav Fridolin gör tummen upp.

– Jag välkomnar att Folkpartiet ställer sig bakom en grön skatteväxling, säger han.

Folkpartiet lanserar under sitt landsmöte i Stockholm en ny skattereform. FP-ledaren Jan Björklund säger samtidigt att han är beredd att förhandla med regeringen, även om inte Allianspartierna är med.

– Ska det fattas beslut så måste man komma överens över blockgränsen. Annars fattas inga beslut alls, det blir en fullständig handlingsförlamning, säger han.

Vill få till en bred överenskommelse

Finansminister Magdalena Andersson (S) är positiv till att inleda samtal. Nu gör även Gustav Fridolin (MP) tummen upp till samarbeten.

– Jag tycker det är mycket bra. Det är det som svenska folket har rätt att förvänta sig av oss politiker i ett så allvarligt läge som Sverige befinner sig i, säger han.

FP:s skattereform handlar förenklat om att skatten sänks på arbete men höjs på miljöförstöring och konsumtion. Bland annat vill partiet slopa värnskatten och sänka marginalskatten.

Gustav Fridolin stänger inte dörren till något av förslagen.  

– Vi får sätta oss ner och diskutera det. Vi är beredda att få till en bred överenskommelse, säger han.

Välkomnar FP-förslagen

Närmar ni er inte FP mer än S nu?

– Miljöpartiet är ett självständigt parti som sitter i en regering som gör upp med Socialdemokraterna. Men både vi och Socialdemokraterna är tydliga med att Sverige skulle må bra av en bred skatteöversyn igen. Nu när det finns intresse från Folkpartiet välkomnar vi det.

Vad är ditt krav för att ett samarbete ska bli möjligt?

– Att inga stora beslut ska tas där vi inte sätter miljön i första rummet. Fixar vi inte miljön har vi inget kvar. Sverige behöver fler miljöpartier än ett. Om Folkpartiet vill slå sig in på den banan tycker jag det är välkommet.

När kan ett samarbete kring skattepolitiken bli verklighet?

– En bredare skatteöversyn är nödvändig och något vi bör göra den här mandatperioden.

Följ ämnen i artikeln