Trump och Kim-mötet: ”Har inte bråttom”

Publicerad 2019-02-28

Donald Trump och Kim Jong-un träffas igen.

Fred på Koreahalvön? Nedmontering av Nordkoreas kärnvapenprogram? Det är frågor som diskuteras.

– Jag har inte bråttom, säger USA:s president.

Klockan 03, svensk tid, inleddes samtalen mellan de båda ledarna i Hanoi.

– Jag har hela tiden sagt att snabbeten inte är viktig för mig. Det som är viktigt är att vi får till rätt affär, sa Donald Trump inför kamerorna.

– Det är fantastiskt att träffa dig igen och jag är säker på att vi kommer träffas fler gånger under kommande år, fortsatte presidenten.

Nordkoreas diktator Kim Jong-un sa att ”det är för tidigt att säga” om en överenskommelse kommer nås, men han sa också att han inte är pessimistisk.

Kim Jong-un liknade mötet med Trump vid en fantasyfilm eftersom många, enligt Nordkorea-ledaren, varit skeptiska.

– Jag är säker på att alla kommer titta på det här när vi sitter tillsammans, sida vid sida, som om de tittar på en fantasyfilm, sa han enligt CNN.

Håller presskonferens efteråt

Efter hälsningarna och den första dagen, där båda sidor uppger att samtalen gick bra, ska ledarna under torsdagen hålla ett 45 minuter långt möte i enrum, och därefter fortsatta möten tillsammans med sina medarbetare, skriver Reuters.

Senare under torsdagsmorgonen, 09.50 svensk tid, kommer Donald Trump hålla en presskonferens. Det sker efter en gemensam ceremoni.

”Har en bra relation”

Kim vill se lättnader i sanktionerna mot landet. Som morot för en nedrustning av landets kärnvapensatsning har förslag lagts fram om en deklaration att formellt avsluta Koreakriget. Kriget slutade 1953 med en vapenvila men utan formellt fredsavtal.

På en fråga om ett fredsavtal svarade Trump på onsdagen att ”vi får se”.

I gengäld skulle Nordkorea kunna få lova att stänga testplatsen Yongbyon, som är avgörande för landets kärnvapenprogram.

Men enligt den amerikanska tv-kanalen NBC har USA släppt kravet på att Nordkorea ska lämna en fullständig redogörelse om sitt kärnvapenprogram. Kravet på full öppenhet har varit en viktig del i diskussionerna om nedrustning på Koreahalvön, men enligt källor till NBC ska detta alltså åsidosättas toppmötet.

Trump prisade samtalen under den gemensamma middagen senare under kvällen.

– De kommer att vara mycket framgångsrika. Vi har en bra relation, svarade Trump på frågan om hur samtalen kommer att gå när de två ledarna, vars länder sedan 1950-talet varit ärkefiender, anlände till Metropole Hotel i centrala Hanoi i Vietnam.

”Fantastiska möten”

Efter middagen skrev Trump på Twitter att mötet varit mycket lyckat:

”Fantastiska möten och middag i kväll i Vietnam med Nordkoreas Kim Jong-un. Väldigt bra dialog. Fortsätter i morgon!”

Även Kim beskrev dagen som givande. Enligt den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA hade ländernas ledare en öppen och ärligt dialog. Den dialogen ska ha byggt en grund för "genomgripande och banbrytande resultat" under torsdagen.