V: Tio miljarder i krisstöd till byggbranschen

Johanna Ekström/TT

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2024-04-29

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar och talespersonen Ida Gabrielsson presenterar partiets vårbudget.

Vänsterpartiet satsar tio miljarder årligen på byggbranschen i sin vårbudget.

Förslaget som presenteras av V-ledaren Nooshi Dadgostar och partiets ekonomisk-politiska talesperson Ida Gabrielsson på en pressträff består av två delar.

Det ena är att staten ska ta 80 procent av kostnaden för att anställa arbetslösa inom bygg- och anläggningsbranschen, något som partiet döpt till ”Sverigejobb”.

Det andra är att staten ska ta 50 procent av kommunernas investeringskostnader för planerade bygg- och anläggningsprojekt under åren 2024 till 2026.

Enligt Vänsterpartiet skulle det ge 25 000 jobb till 2026.

– Vi ser att många riskerar att lämna branschen. Samtidigt är investeringsbehoven mycket höga i kommunerna, säger partiledaren Nooshi Dadgostar.

Utöver det vill partiet bland annat satsa 15 miljarder kronor extra på vården under 2024, ett förslag som tidigare har presenterats. I det ingår de sex miljarder som regeringen gett i extra tillskott till regionerna.

V vill också lägga en miljard på gratis kollektivtrafik för unga.

Totalt satsar Vänsterpartiet 14 miljarder mer netto jämfört med regeringens budget. Förslagen ska finansieras genom ett slopat överskottsmål för det finansiella sparandet. Partiet vill också dra tillbaka regeringens satsning på säkerhetskontroller på flygplatser, vilket skulle ge en miljard.

Följ ämnen i artikeln