Geomagnetisk storm – norrsken över hela Sverige

Uppdaterad 2021-10-31 | Publicerad 2021-10-30

En geomagnetisk storm drabbar jorden under helgen.

Stormen kan skapa störningar i el- och radionätet, varnar amerikanska vädermyndigheten NOAA – men också ge stora chanser till norrsken långt söderut i Sverige.

– Det kostar inget att gå ut och snegla när mörkret faller, säger Patrik Norqvist, doktor i rymdfysik.

Efter en stor soleruption i veckan varnar nu amerikanska vädermyndigheten NOAA för en geomagnetisk storm som kan drabba hela jorden i helgen.

En effekt av stormen är starkare och mer norrsken som kan ses i hela Sverige, Nordamerika och stora delar av Europa under helgen.

Patrik Norqvist, doktor i rymdfysik, berättar att en geomagnetisk storm bildas när det är stor aktivitet på solen. Solen skickar då iväg väldigt mycket partiklar på samma gång. Dessa partiklar flyger och krockar sedan med jordens magnetfält.

– Partiklarna vispas omkring rejält i jordens magnetfält och skapar elektriska fält. Partiklarna accelererar sedan ner mot atmosfären och bildar då norrsken. Stormen kommer att pågå i 2–3 dagar.

Geostormen klassas av NOAA som en trea på en femgradig skala. Den kan störa exempelvis satelliter, kommunikationsutrustning och radar.

– Maximal otur skulle kunna göra att det faktiskt blir lite störningar i el- och radionät. Det skulle då kunna bli lite strömavbrott här och var. Men stormen är inget som man behöver oroa sig för om man sitter hemma i soffan.

Patrik Nordqvist säger att en väldigt stark geostorm inträffade på 1850-talet.

– Telegrafnätverk överallt i Europa och Nordamerika slutade att fungera och de som arbetade som telegrafister fick stötar. Hade en sådan stark geostorm hänt i dag hade det kunnat få förödande konsekvenser på världsekonomin.

Patrik Norqvist.

Chans till norrsken långt söderut

Ju starkare geomagnetisk storm desto ovanligare och bättre chans till norrsken. Det finns chans att se norrsken långt söderut i vårt avlånga land under helgen, menar Patrik Norqvist.

– Det beror såklart på hur molnigt det är. Men det finns en chans att få se detta exklusiva fenomen i mer än bara norra Sverige. Det kan till och med röra sig så långt ner som Öland och Gotland. Om det kommer synas i Skåne vågar jag inte lova, men det finns en chans.

– Jag hade absolut rekommenderat att man går ut och sneglar när mörkret faller. Jag kommer i alla fall vara ute och spana efter norrsken ikväll, om det inte är allt för molnigt.

Här blir det gluggar i molntäcket

Så hur blir vädret då? Enligt SMHI:s meteorolog Linnea Rehn kommer det vara mycket moln, dis och dimma under natten i stora delar av Sverige.

– I södra delarna av Götaland och i Norrland kan det bildas lite gluggar i molntäcket. Mellansverige och norrut är det allra störst chans att se norrsken. På Öland och på Gotland är det klarare och mindre moln. Har man tur kan man få se norrsken i stora delar av landet om det blir glipor i molntäcket.

Följ ämnen i artikeln