Lösnaglar hindrade mätinstrument – kvinna dog

Jan Samuelsson/TT

Publicerad 2022-03-15

Inspektionen för vård och omsorg kritiserar en läkares undersökning av en kvinna med andningsproblem. Hennes lösnaglar hindrade att man kunde mäta syrgasmättnaden i blodet. Arkivbild.

Kvinnan hostade blod och hade svårt att andas. Hon sökte därför vård på kvälls- och helgmottagningen i Helsingborg, rapporterar Sydsvenskan. En läkare ställde diagnosen lunginflammation, kvinnan fick penicillin och skickades hem. Men hon blev sämre, lades in på intensiven och dog ett par dagar senare.

En anhörig anmälde det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som nu kritiserar mottagningen för att inte ha gjort en tillräcklig undersökning av kvinnan. Syrgasmättnaden i blodet borde ha mätts även om kvinnans lösnaglar gjorde det omöjligt att fästa en pulsoximeter, ett mätinstrument, på någon av kvinnans fingrar. Det finns mätinstrument för syrgasmättnaden som kan fästas på örat, men någon sådan fanns inte tillgänglig på mottagningen. Det har nu köpts in till mottagningen. Ivo har godkänt regionens åtgärder.

Region Skåne har gjort en egen anmälan enligt lex Maria. Den utredningen visade att dödsfallet möjligen hade kunnat undvikas om kvinnan fått rätt vård.