”Sverige måste ta ansvar för terrorismens offer”

Publicerad 2017-10-21

Småbarnspappan Chris Bevington, 41, dog i terrorattacken på Drottninggatan.

Det sista han gjorde i livet var att kasta undan sin 7-årige son – som överlevde, men traumatiserades svårt.

Det berättar nu hans föräldrar i ett gripande brev till statsminister Stefan Löfven, där de ber om hjälp till hans änka och två små barn.

Britten Crispin Bevington, kallad ”Chris”, var en av de fem människor som dog i terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm fredagen den 7 april.

När Rakhmat Akilov, 39, kom dundrande nedför gatan i den stulna Spendrupsbilen befann sig Chris Bevington i höjd med korsningen Drottningatan/Kungsgatan.

I ett brev till statsminister Stefan Löfven vädjar nu hans föräldrar, John och Pamela Bevington om hjälp till hans efterlevande i Sverige, Chris Bevingtons änka och två små pojkar.

”Osjälviskt och heroiskt”

I det flera sidor långa brevet berättar föräldrarna om Chris, om hans arbete på Spotify, vilken fin pappa han var, och vad som egentligen hände de där sekunderna på Drottninggatan – i Stockholm, staden han bott i de senaste åren, en stad han älskade.

Med sig på Drottninggatan hade Chris Bevington sin äldste son - som han räddade livet på innan han dog.

”Hans sista osjälviska och heroiska handling på jorden var att kasta honom i säkerhet, ur vägen för en stor framrusande öllastbil, framförd av en avskyvärd terrorist, i avsikt att döda, men det kostade honom livet” skriver John och Pamela Bevington i sitt brev.

De skriver om sin egen förlamande och omätliga sorg, men det är inte å egna vägnar de ber om hjälp, utan för sin svenska svärdotter och barnbarns skull - och även andra offer och anhöriga.

”Vi ber att Sverige tar hand om och och stöttar sina offer för terrorism” skriver de.

Ansvar för familjen

Chris Bevingtons föräldrar ber statsministern säkerställa att de företag, där offren är anställda, ger de efterlevande lämpligt ekonomiskt stöd.

Men inte bara det - ansvaret att ta hand om de efterlevande ligger också på svenska staten och Stockholm stad, skriver de.

”Meddetsamma efter den avskyvärda attacken, dök alla upp väldigt snabbt för att stötta och lova mycket. Dock, när veckor och månader har gått, har det stödet förminskat och nästan dunstat bort och historierna har ändrat sig.”

Därför ser de ingen annan utväg än att skriva till Sveriges statsminister och be om hjälp.

Statsministern ska svara

Nu vill de inte bara ha ord – utan handling.

”Vi tackar för ditt kondoleansbrev du skickade oss direkt efter att denna hemska händelse förändrade våra liv för alltid. Nu är vi i desperat behov av lite påtagligt stöd till vår familj”, avslutar John och Pamela Bevington sitt brev.

Enligt Cajsa Holm, presskommunikatör på statsrådsberedningen, kommer familjen att inom de närmaste dagarna få svar från statsminister Stefan Löfven.