Bandidos-ledare gripen i Stockholm – kopplas till storbeslag av vapen

Uppdaterad 2018-11-08 | Publicerad 2018-11-07

Polisen gjorde i april ett jättebeslag av vapen och sprängämnen i våras.

Nu har en ledare för mc-gänget Bandidos gripits vid en insats under kvällen med kopplingar till vapentillslaget.

– Vi är på flera adresser just nu, säger Daniel Löfgren, polisinsatschef vid Grova brott polisområde Syd.

I början av april genomförde polisen ett tillslag vid ett garage i Skärholmen. Då hittades mängder med vapen i två parkerade bilar.

Fordonen ska ha varit ”fyllda med automatvapen, sprängmedel och narkotika”.

– Vi bedömer att det kommer ta flera dagar att tömma bilarna, sa Jonas Lindberg, gruppchef för särskilda insatsen Max då.

– De har varit i princip fulla, från golv till tak, och allt ska lyftas ut metodiskt för att säkra bevis.

Nu har en ledarefigur i det kriminella mc-gänget Bandidos gripits i utredningen av jättetillslaget.

– Gripandet har skett i Bandidos lokal i södra Stockholm, vi är på plats där nu och arbetar på flera adresser, säger Daniel Löfgren, polisinsatschef vid Grova brott polisområde Syd.

Vid tillslaget i april hittades 37 vapen varav 13 stycken av dessa var automatvapen. Där fanns även cirka 13 kilo narkotika, mängder med ammunition samt sprängmedel, enligt polisen.

Under onsdagskvällens insatser har regionala insatsstyrkan i Stockholm, lokala polisen och enheten för grova brott i polisområde Syd samarbetat.

Daniel Löfgren uppger att det finns ytterligare misstänkta i ärendet som rubriceras som synnerligen grovt vapenbrott och narkotikabrott.

– Den här utredningen kommer att pågå en längre tid, säger Daniel Löfgren.

Tillslaget i april och gripandet under onsdagskvällen är en del av arbetet i den särskilda insatsen Max. Där arbetar polisen för att bryta ”våldskurvan” genom att minska antalet illegala vapen och ”få bort handgranaterna”.

Kriminella nätverk och en kamp om narkotikamarknaderna är en del av problematiken och därmed också det som polisen jobbar emot” skriver polisen i ett pressmeddelande med anledning av kvällens gripande.

Följ ämnen i artikeln