Risk för blåsig fredag i väst

Storm kan få klass 2-varning av SMHI

avTT

Foto: Björn Larsson Rosvall
Det väntas besvärligt väder i västra Sverige på fredag. Arkivbild.

Det kan vara läge att plocka in utemöbler och andra lösa föremål från tomten i Västsverige. En höststorm som väntas dra in över kusten på fredag kan bli besvärlig.

– Det finns en risk för rätt stora störningar, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI, till TT.

SMHI har inte ännu gått ut med någon varning för stormen som är på väg, men myndigheten meddelar att det finns risk för stormbyar på omkring 25 meter per sekund.

– Det finns alltid en viss osäkerhet i den exakta prognosen, men vi vill ändå uppmärksamma att det kan bli ett klass 2-varningsläge, säger Sandra Andersson.

– Vädret kan bli väldigt besvärligt under fredagen, fortsätter hon.

Det är ett lågtryck på väg norrut som förväntas ställa till det i Västsverige. Risken för stormbyar gäller just nu för Halland, Bohuslän och en bit inåt landet i nordvästra Götaland. Över Skagerrak finns risk för storm.

– Det kommer att bli blåsigt, sedan är frågan hur blåsigt det blir. Men det finns en stor risk att det kommer att kunna blåsa upp till stormbyar, säger Sandra Andersson.

En klass 2-varning definieras som "mycket besvärligt väder" och kan bli aktuell för fredagen om prognoserna visar sig stämma.

– Detta innebär att det kan bli stora störningar i samhället, med fara för allmänheten och skador på exempelvis hus, säger Andersson.

– Då kan det handla om träd som faller och om lösa föremål som kan blåsa omkring i de starka vindarna, fortsätter hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

SMHI