Flickor sextrakasserades på nätet i flera år

TT

Publicerad 2019-01-25

En 30-årig man åtalas för att ha förföljt och sextrakasserat unga flickor på internet i flera år. Arkivbild.

I flera år har unga flickor i en skånsk kommun blivit förföljda och sextrakasserade på internet av en förövare i deras närområde.

Nu åtalas en 30-årig man misstänkt för flera allvarliga brott.

– Han har krupit in under skinnet på dem, säger målsägarbiträdet Ulrika Rogland.

Den 30-årige mannen misstänks för att ha förföljt och sextrakasserat unga flickor på sociala medier som Instagram, Snapchat och Kik. Totalt rör det sig om 21 brottsoffer, varav 20 flickor, och de flesta var i åldern 10–14 år vid tidpunkten för brotten. De äldsta brotten i åtalet begicks 2014.

– Det är inte bara att han har skrivit på nätet. Han verkar också haft koll på dem. Han säger att han sett dem på platser, han beskriver kläder och deras vänner. Det har gjort det obehagligt – han har krupit in under skinnet på dem, säger advokat Ulrika Rogland, målsägarbiträde till sju av flickorna, till TT.

Åtalas för olaga förföljelse

Enligt Sydsvenskan har mannen jobbat på en skola i den skånska kommun där även de flesta brottsoffer bor. Åtalet som har lämnats in till Malmö tingsrätt innehåller rubriceringar som exempelvis försök till grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och försök till köp av sexuell handling av barn. I elva fall misstänks mannen för olaga förföljelse och inom den rubriceringen ryms brott som sexuellt ofredande och olaga hot.

– Jag tycker att det är bra att åklagaren har valt att åtala för olaga förföljelse för då har hon sett helheten. Det kan nog vara så att man i många fall bara fokuserar på det sexuella, men det som har varit jobbigt är det ständiga kontaktsökandet där man skickar mängder av vänförfrågningar. Det tror jag att många är utsatta för och det är kanske kan leda till att andra åklagare ser på det här med andra ögon, säger Rogland.

Hundratals vänförfrågningar

Flera brottsoffer har fått ta emot hundratals vänförfrågningar från mannen. Han ska även ha skickat bilder och filmer på sitt könsorgan till flickorna samt i vissa fall hotat med våldtäkt. En stor del av bevisningen består av skärmdumpar av mannens kontakt med offren.

– Många har skärmdumpat och sparat, och det är väldigt bra att man gör det. Det viktiga är då att man antecknar när man har fått det här och visar omständigheter runt omkring. För det är väldigt stark bevisning, säger kammaråklagare Lena Körner till TT.

Rättad: I en tidigare version av denna text angavs fel åldersspann och kön på brottsoffren.