Skogsbrand efter trippelkrock med husbil

avTT

Foto: Johan Nilsson/TT
En trippelkrock utanför Uddevalla ledde till en kraftig terrängbrand sedan en husbil fattat eld. Arkivbild.

En trippelkrock söder om Uddevalla ledde till en brand – och elden spred sig till en omfattande terräng- och skogsbrand.

Allmänheten har varnats för rökutvecklingen och Försvarsmakten hjälper till att omringa branden under natten.

Trafikolyckan inträffade vid Bratterödsmotet, söder om Uddevalla, vid 13-tiden på söndagen. Två personbilar och en husbil krockade, varpå husbilen började brinna.

Elden spred sig snabbt i omgivningen och under eftermiddagen och kvällen har räddningstjänster från flera orter och helikoptrar arbetat med att försöka släcka.

Strax före klockan 19 utfärdades ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA): Det rök kraftigt i riktning mot Trollhättan med omnejd och alla som befann sig i området uppmanades att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Fastigheter evakuerade

Läget beskrevs under den tidiga kvällen som "kritiskt". På sex timmar spred sig branden från en yta på fem hektar till runt 40. Vid 22-tiden var läget bättre, även om elden inte var under kontroll.

– Men vi har kontroll på våra resurser och insatser, säger Thomas Paulsson, kommunikatör vid räddningstjänsten Mitt Bohuslän, till TT.

Under natten kommer personal från flera räddningstjänster att få förstärkning av 25 personer från Försvarsmakten i det fortsatta arbetet.

– Vi går inte in och bekämpar branden aktivt från marken. Under eftermiddagen och kvällen har vi upprättat begränsningslinjer, med slangar, armaturer och vattenförsörjning, för att kunna möta branden om den når begränsningen.

Själva släckningsarbetet bedrivs av helikoptrar från luften. Tre stycken har släppt vatten över området, men under natten blir det bara en. Två helikoptrar blev tidigare under kvällen omdirigerade till storbranden på skärgårdsön Björkö utanför Göteborg.

Tiotal hus utrymda

Polisen var tidigt ute och knackade dörr hos dem som bor i det glest bebyggda området. Ett tiotal byggnader – totalt 26 personer – har evakuerats. Evakueringarna kommer att kvarstå över natten.

– I nuläget är prognosen att insatsen ska vara avslutad om tre dygn, säger Thomas Paulsson vid räddningstjänsten.

Vägar som passerar brandområdet stängdes av när branden fick spridning.

Efter trafikolyckan som föranledde branden fördes minst fyra personer till sjukhus med ambulans. Ingen ska dock ha fått allvarligare skador.

Det finns inga uppgifter om personskador i samband med branden.