Svenska paret mötte evakuerade i Grekland: ”Kommer återvända”

Publicerad 2018-07-26

LOUTRAKI. Dödsbränderna i Grekland härjar under toppen av turistsäsongen.

I brandområdena står flera hotell tomma efter att gäster evakuerats till andra boenden.

Turistande Marie Larsson, 27, och Carl Williams, 29, hoppas kunna återvända till Mati någon gång i framtiden.

– Nog tror jag att vi kommer återvända, men det kommer ligga i bakhuvudet att ha koll på säkerheten och ha en flyktväg, säger Marie till Aftonbladet.

Paret Marie Larsson och Carl Williams från Luleå var tillsammans med många andra skandinaver inbokade på Ramada Attica Riviera i Mati, tre mil väster om Athen. De befann sig lyckligtvis inte på hotellet när elden bröt ut men i hamnen i Rafina mötte de många av de skadade.

– Det var lite obegripligt i början, men när så många kom till hamnen så förstod man. De kom i båtar och hade sot i ansiktet, håret och på kläderna. Man fick andas genom kläderna och genom handdukar, säger Marie Larsson.

Paret delade ut mat och vatten till så många de kunde innan de själva evakuerades till ett hotell i Athen.

Nu bor de i Loutraki vid kusten fem mil nordöst om Aten. Längs motorvägen hit syns svedda träd på svarta fält och rester av hus som blivit lågornas rov.

Det var i Kineta några kilometer härifrån som det började i måndags – bränderna som nu räknas som de dödligaste skogsbränderna i Europa efter andra världskriget. Med hittills 81 döda överstiger dödstalet branden i Landes i sydvästra Frankrike 1948 då 82 människor miste sina liv, uppger brittiska Times.

”Kollar säkerheten mer än någonsin”

Till vardags är Carl brandingenjör och en sån här händelse gör det svårt att släppa instinkten att titta efter utrymningsvägar.

– Man kollar ju på säkerheten nu mer än någonsin och ser om hotellet håller bra klass, säger han.

De har en vecka kvar av sin semester och vill försöka koppla av under de resterande dagarna i Loutraki.

Vid bergstopparna ovanför hotellkomplexen är molnen tjocka och grafitgrå. Ett ihållande regnoväder vore välkommet just nu.

Underlättar återuppbyggnad

Turismsektorn i Grekland har repat sig från den nedgången på grund av den ekonomiska krisen 2009. Nu genomför myndigheter åtgärder för att försöka se till att allt återgår till det normala. Bland annat genom skattelättnader och bidrag för privatpersoner som på något sätt drabbats och ekonomiskt stöd till kommunerna i Marathon och Rafina-Pikermi, uppger den grekiska ambassaden i Sverige.

Marie Larsson och Carl Williams tror att de kommer att komma tillbaka till Mati igen när staden repat sig.

– Nog tror jag att vi kommer återvända hit , men kommer ligga lite i bakhuvudet att kolla säkerheten och ha en plan för att veta var man ska ta vägen, säger Marie.

ANNONS