Nya uppgifter om polischefens roll i dubbelmordet i Hallonbergen

Publicerad 2018-12-10

Den kände polischefen lät bli att lämna över bevismaterial till sina kollegor som utredde ett brutalt mord.

Kommissarien anmäldes för tjänstefel – men internutredningen lades ner.

Nu avslöjar TV4:s ”Kalla fakta” nya uppgifter om polischefens kontakter med ett vittne i mordärendet – en man som senare kom att dödas i det uppmärksammade dubbelmordet i Hallonbergen.

Mannen blev vittne till när flera gärningsmän flydde ett parkeringsgarage i Hallonbergen den 22 januari efter att ha beskjutit en 25-årig man.

Kort därefter kunde vittnet, som var i 40-årsåldern, plocka upp en tomhylsa från parkeringsgaraget.

Sex veckor senare knivmördades vittnet och hans fru i sitt eget hem i ett dåd som kommit att kallas dubbelmordet i Hallonbergen.

Lade ner utredning

Men innan vittnet mördades hade han kontakt med en polischef, en kommissarie som då arbetade med grov brottslighet, men inte med det aktuella mordärendet.

Bland annat gav vittnet tomhylsan till kommissarien under ett möte i en bil – men kommissarien dröjde i fem veckor med att ge den till mordutredarna, eller berätta om de viktiga observationer som vittnet gjort kring mordet, enligt TV4:s grävredaktion ”Kalla fakta”.

Polischefens agerande utreddes av polisens internutredare under 2017, vilket Aftonbladet kunde avslöja, men strax innan jul förra året lades utredningen ner av chefsåklagare Martin Tidén som uppgav att det inte gick att bevisa brott.

Till sitt försvar har polischefen försökt tona ner sina kontakter med mordvittnet och hävdat att mordvittnet varit otydlig, forcerad och ”eventuellt drogpåverkad”, enligt ”Kalla fakta”.

Flera oklarheter

Men enligt ”Kalla fakta”, som tagit del av uppgifter från den sekretessbelagda förundersökningen, så finns det flera saker som inte stämmer kring polischefens förklaringar:

  • Kommissarien hävdade att han fick kontakt med det sedermera mördade mordvittnet runt den 7 februari 2017. Men i själva verket var det kommissarien själv som ringde upp mannen bara fem dagar efter mordet, den 27 januari. Därefter hade de ett flertal telefonsamtal och sms-kontakter under en månads tid innan mordvittnet själv mördades. I ett av sms:en skriver mordvittnet till kommissarien: ”Vi måste ses. Viktigt! Ni förlorar tid”.
  • Kommissarien har tidigare sagt att mordvittnet inte sagt att tomhylsan hade att göra med mordet. Men när mordvittnet till slut förhörs av en mordutredare som verkligen jobbar med fallet säger han tydligt att han sagt till kommissarien att hylsan har att göra med mordet.
  • Den 15 februari fotade kommissarien av en passbild på huvudmannen i mordet och skickar över till mordvittnet som i sin tur bekräftar att det är rätt person. Enligt ”Kalla fakta” visar detta att kommissarien inte bara samlat information från mordvittnet vid sidan av den ordinarie utredningen, utan också att han själv agerat.

Den utpekade poliskommissarien vill inte uttala sig för TV4 och hänvisar till sin advokat Anton Strand. För Aftonbladet betonar advokaten att polischefen att den aktuella polischefen inte hade någon anledning att sätta hylsan i samband med mordet och att det är.

– Det som är ytterst väsentligt är att tomhylsan som är överlämnad är frågan om en hylsa till en lösplugg till en blindpatron i ett finkalibrigt vapen och inte en skarp hylsa. Det här har stor betydelse, säger Anton Strand.

Om att en passbild skickats från kommissarien till mordvittnet säger försvarsadvokaten:

– Att skicka foton till personer man har kontakt med är inget ovanligt inom polisen, det är en vanligt förekommande metodik man använder sig av, säger Anton Strand.

Om anklagelserna att kommissarien undanhållit information säger han:

– Min klient har vigt sitt liv åt att bekämpa brott och brottslighet. Att han inte skulle ha agerat omedelbart som han hade information som kunde sättas i samband med mordet är fullständigt uteslutet, säger Anton Strand.

Fick inget skydd

I juni i år dömdes tre män i Svea hovrätt, en av dem ledargestalten Fouad Saleh, 22, för mordet på mordvittnet och hans fru, ett dubbelmord som lämnade två barn föräldralösa.

I programmet riktas kritik mot att mordvittnet aldrig fick något vittnesskydd av polisen - trots sina kontakter med både kommissarien som arbetade på egen hand samt senare den ordinarie utredningen.

– Med facit i hand så är det ju ett misslyckande, det kan vi ju konstatera, säger polisområdeschefen i Stockholm nord, Patrick Ungsäter.