Skärpta straff för vapensmuggling

TT

Publicerad 2018-03-29

Hovrätten skärper straffen för tre män som åtalats för insmuggling av stora mängder pluggade vapen till Sverige. Arkivbild.

Hovrätten skärper straffen för två män från Malmö som smugglat in 174 pluggade vapen från Slovakien till Sverige.

Här har vapnen, pistoler och k-pistar, återaktiverats och sålts till kriminella.

Männen, som båda är 32 år gamla, döms till sex års fängelse för grov smuggling och synnerligen grovt vapenbrott. I tingsrätten dömdes de till fyra år och fem månader, respektive fyra år och fyra månaders fängelse.

En tredje åtalad får straffet kortat till två års fängelse för medhjälp till grov smuggling – han har inhandlat 61 pluggade vapen. I tingsrätten dömdes han till tre års fängelse.

Sålda till kriminella

Inköpen gjordes 2014 i Slovakien, där det fram till 2015 var lagligt att sälja pluggade vapen. Kulsprutepistolerna och pistolerna var försedda med en metallstav i pipan, men i Sverige har de sedan gjorts användbara och sålts till kriminella.

– Officiellt sett är de deaktiverade vid försäljning, men polisen har i vår utredning kunnat skjuta loss stiftet med en skarp patron, har åklagare Michael Hansson tidigare berättat för TT.

Förde bok

Företaget som männen vände sig till förde en noggrann logg över försäljningarna. De åtalade männen har nekat, men har kunnat bindas till inköpen bland annat genom att personal på vapenföretaget i Slovakien kunnat peka ut dem.

Ett av de vapen som männen sålt vidare i Sverige, en kulsprutepistol, hittades av polisen i samband med dubbelmordet på en krog i Göteborg 2015.