23-åring kidnappad i Gävle – varit borta i en vecka

Uppdaterad 2016-04-21 | Publicerad 2016-04-11

GÄVLE/STOCKHOLM. För en vecka sedan tvingades en 23-årig man in i en bil vid Slottsparkeringen i centrala Gävle.

Fordonet försvann i hög fart.

Mannen är fortfarande borta, men först nu går polisen ut och ber om allmänhetens hjälp.

– Vi har uppgifter om att det funnits en hel del personer i rörelse i området och ber dem höra av sig, säger Mikael Hedström, presstalesman vid Gävlepolisen.

Bortförandet skedde kvällen den 4 april vid 20.40-tiden, enligt ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten.

23-åringen ska då mot sin vilja ha dragits in i en bil vid Slottsparkering i centrala Gävle. Bilen försvann sedan i hög hastighet och enligt polisen ska det gått att ”tydligt höra däckskrik”.

Polisen skriver att ”mannen kommer från en mellansvensk stad, han är ej svensk medborgare”.

– Det här är en person som är boende i Sverige men utan medborgarskap, i nuläget går vi inte ut med någon närmare nationalitet, säger Mikael Hedström, presstalesman vid Gävlepolisen.

”Vi är väldigt oroliga”

Nu när 23-åringen varit försvunnen i nästan exakt en vecka väljer polisen att gå ut och be om allmänhetens hjälp.

– Det här handlar om ett sådant väldigt känsligt läge att man från början inte ens ville gå ut med den information som nu finns, säger Mikael Hedström.

– Men vi är väldigt oroliga när vi inte kunnat nå personen på en vecka.

Enligt uppgift till Aftonbladet är också rikskriminalen inkopplade i det misstänkta människorovet, som kan ha sin grund i något större ärende.

– Det misstänkta brottet utreds av roteln för grova brott i Gävle med bistånd av personal från rikskrim vilket tyder på att det är mer än en lokal substans i brottet, säger en poliskälla till Aftonbladet.

”Konstiga omständigheter”

Vad som kan ligga bakom bortrövandet av 23-åringen och hur polisen fått reda på händelsen är oklart. Att polisen valde att begära hjälp från allmänheten flera dagar efter att detta ska ha hänt tyder på att man fått tips i efterhand.

– Jag kan säga att det är lite konstiga omständigheter runt händelsen, säger Aftonbladets källa.

Polisen söker nu personer som ska ha funnits i området kring Slottsparkering, Södra Kungsgatan och Hamiltongatan vid den aktuella tidpunkten.

– Det finns uppgifter om att det fanns en del personer i rörelse i området, säger Mikael Hedström.

– Men på Slottsparkeringen brukar det uppehålla sig bilburen ungdom så jag tror inte att alla kanske reagerar på däckskrik.

Försvann i mycket hög hastighet

Han säger att det därför är viktigt att personer som befunnit sig i området på den aktuella kvällen tar sig en funderare på om de sett eller hört något.

– Bilen har alltså försvunnit i mycket hög hastighet, och även om det inte är helt ovanligt på den platsen ber vi nu de som varit där att höra av sig för vi är mycket måna om att få deras uppgifter, säger Mikael Hedström.

En 23-årig kvinna är anhållen misstänkt för medhjälp till människorov. Mikael Hedström har inte mycket uppgifter om kvinnan mer än att hon anhölls under söndagen.

Åklagare Elisabeth Hermanrud vill inte kommentera ärendet som uppges vara inne i ett ”mycket känsligt läge”.

– Jag kan bekräfta det som står i pressmeddelandet men i övrigt kan jag inte lämna mer uppgifter i ärendet, säger hon.

Under måndagen har en polishelikopter fotograferat området där människorovet skedde.

Mikael Hedström säger att de på kort tid haft flera fall av människorov i området men att de inte har någon koppling till 23-åringens försvinnande.

– Det här en helt fristående händelse och har ingen anknytning till de andra fallen, säger Mikael Hedström.

”Personer som har gjort iakttagelser i samband med bortförandet av mannen kan lämna uppgifter till polisen via telefon 114 14 och man hänvisar till diarienummer, 5000-K391862-16”, skriver polisen på sin hemsida4