Vill göra förskolan obligatorisk för barn med utrikesfödda föräldrar

avJenny Rydberg, Kenan Habul

Obligatorisk förskola för barn med utrikesfödda föräldrar och slöjförbud på förskolor.

Det är ett par av de förslag Jimmie Åkesson (SD) presenterade när han höll sitt tal under Järvaveckan.

Under fredagskvällen var det dags för Jimmie Åkesson (SD) att hålla sitt tal under Järvaveckan.

Under talet presenterade han tre förslag. SD-ledaren vill bland annat införa slöjförbud på förskolor.

1 av 3 | Foto: ANDREAS BARDELL

– I svensk skola ska det råda slöjförbud. Det är det enda sättet att kunna erbjuda barn ett fredat rum, säger Jimmie Åkesson (SD) i talet.

SD-ledaren vill också att språkkraven i skolan ska skärpas.

– Språkkravet för anställning på förskolor ska ses över. Svenska bör vara det enda tillåtna samtalsspråket, med undantag för särskild språkpedagogik kopplade till andra språk, säger SD-ledaren.

I sitt tal presenterade Jimmie Åkesson (SD) även ett förslag om att göra förskolan obligatorisk för de barn som har fyllt tre år och som har utrikesfödda föräldrar.

– Har man utländsk bakgrund har man ett helt annat utgångsläge. De föräldrar som inte accepterar att ens barn får den här möjligheten ska inte heller kunna räkna med att få fulla förmåner av samhället i form av barnbidrag och flerbarnstillägg, säger Jimmie Åkesson (SD).

När Aftonbladet pratar med Jimmie Åkesson (SD) efter talet lyfter han fram förslaget om förskoletvång.

Ni är ett parti som annars brukar betona valfrihet. Hur går det ihop med att att tvinga en grupp att gå i förskola?

– Det är ju principer som står emot varandra. Men det här är ju ett problem där flickor, som framför allt är de som drabbas, inte har någon som helst chans att någonsin kunna bli en del av det svenska majoritetssamhället och som inte kan konkurrera på samma villkor i arbetslivet, i näringslivet och inom utbildning. De har en helt annan startsträcka än svenskfödda barn och då måste man nog förstå att samhället måste göra något, säger Jimmie Åkesson (SD).

SD-ledaren säger också att ett slöjförbud i förskolan skulle göra kvinnor fria från ett förtryck.

– Jag tycker att om man ska välja mellan föräldrars rätt att tvinga på sina barn en viss religiös uppfattning eller att ge barn som växer upp en möjlighet att bli en del av Sverige så vet jag vad jag väljer i alla fall, säger Jimmie Åkesson (SD) till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM