Ask (M) kräver att regeringen tar tag i migrantlägret

Uppdaterad 2015-09-25 | Publicerad 2015-09-24

Beatrice Ask (M) var tidigare justitieminister.

I lägret i Malmö finns närmare 400 EU-migranter – och myndigheterna har ingen lösning på situationen. 

Nu riktar förre justitieministern Beatrice Ask (M) skarp kritik mot regeringen och kräver handlingskraft.

– Det kan inte bildas kåkstäder på det här viset. Lagen gäller för alla, säger hon.

SVT:s Uppdrag granskning besökte i gårdagens program ett läger på Industrigatan i Malmö där upp emot 400 EU-migranter bor.

Malmöborna klagar på nedskräpning men varken polisen, kronofogden, kommunen eller fastighetsägaren vet vem som ska hantera situationen.

Migranterna säger att de inte vill bo där, men att de inte har någon annanstans att ta vägen.

Programmet har fått Beatrice Ask (M), ordförande i justitieutskottet, att reagera.

– Bygger man den här typen av illegala bosättningar så får vi slumområden i Sverige, med alla de sociala bekymmer som det innebär. Det är oacceptabelt, säger hon.

Var och en har ett ansvar

Moderaterna, liksom regeringen, vill göra det lättare att avhysa personer som befinner sig på illegal mark. Beatrice Ask anser däremot att regeringen agerar alldeles för långsamt.

– Jag har fortfarande inte sett något konkret direktiv eller någon utredning kring detta. Det har inte hänt någonting, säger hon.

Vart ska de personer som blir avhysta ta vägen?

– Kommunen har ett ansvar för personer som vistas i en kommun och som inte omedelbart kan lösa sina problem på egen hand, speciellt om det finns barn inblandade.

– Men det är inte samma skyldighet för kommunen när det gäller utländska medborgare som svenska medborgare. Var och en har också ett ansvar att följa lagar och regler som gäller i ett land. Det gäller när vi åker utomlands och det gäller de som kommer till vårt land.

Ska tillsätta en utredning

Är inte risken att de som bor där slår läger någon annanstans om de avhyses?

– Det är inget skäl att inte agera. Ddet finns regler för var man får bo och var man får bosätta sig i Sverige och de ska följas.

I juni höll regeringen en presskonferens där ett samlat åtgärdspaket för EU-migranter presenterades. En del handlade om avhysning.

Aftonbladet har sökt justitieminister Morgan Johansson (S), men han är inte tillgänglig för kommentar.

Hans pressekreterare Jonatan Holst säger:

– Regeringen ska tillsätta en utredning för att se över frågan om avhysning. Den kommer tillsättas inom en väldigt snar framtid, de närmaste veckorna. Det är en fråga som regeringen har fokus på.