Döms till fängelse för kidnappning

Uppdaterad 2015-07-30 | Publicerad 2015-07-27

GÄVLE. Under pistol- och knivhot tvingades 22-åringen köra från Borås till Gävle i ett kidnappningsdrama.

I Gävle hölls han instängd i ett badrum och torterades innan han lyckades fly och larma polisen som kunde gripa förövarna efter att ha prejat deras bil.

I dag dömdes de tre kidnapparna av Gävle tingsrätt till flera års fängelse för människorov.

En 23-årig kvinna från Ulricehamn dömdes till 8,5 års fängelse, en 27-årig man från Borås till 4,5 år och en 33-årig man från Gävle till 9 års fängelse.

23-åringen och 33-åringen fälls också för grov misshandel och utpressning.

Alla nekar till människorov. Kvinnan erkänner misshandel.

En fjärde person – en 44-årig Gävlebo som vaktat 22-åringen där han hölls fången i badrummet – åtalades för försök till olaga frihetsberövande men frias av tingsrätten.

Det var 23 april som den dramatiska kidnappningen ägde rum. 22-åringen hade bestämt möte med en kamrat i Borås. Istället dök 27-åringen och den 23-åriga kvinnan upp. 27-åringen satte en pistol mot halsen på 22-åringen. Kvinnan misshandlades honom med en kniv och slag mot huvudet  De hotade att döda honom om han inte körde upp till Gävle för att hämta narkotika som han skulle sälja för en annan persons räkning. Detta som en hämnd för att 22-åringen tidigare ska ha tjallat.

Skars med kniv

Med den knivbeväpnade kvinnan vid sin sida körde 22-åringen till Gävle där han låstes in i ett badrum hos den 33-årige Gävlebon.

Under två dygn hölls han inspärrad under tortyrliknande former. De skar och högg honom med kniv, band hans händer och fötter, tejpade för hans mun, hällde kallt och varmt vatten över honom och tvingade i honom narkotika och handsprit. De hotade också att klippa av hans fingrar och döda honom.

– När jag skrek slog de mig medvetslös, berättade 22-åringen i förhör.

Men i ett obevakat ögonblick lyckades 22-åringen fly till en närliggande bensinstation och larma polisen. De huvudmisstänkta kunde gripas samma dag.

Följ ämnen i artikeln