Negativt besked om GW:s Palmevapen

Publicerad 2016-01-20

Palmevapnet är fortfarande okänt.

Efter att Leif GW Perssons inlämnade revolver testats har den uteslutits som mordvapen.

– Det är klart det hade varit roligt att få ett genombrott, men nu blev det inte så, säger Kerstin Skarp, förundersökningsledare för Palmegruppen.

Efter att Nationellt forensiskt center, NFC, genomfört tester på det vapen som Leif GW Persson lämnat över till Palmeutredarna har resultatet nu kommit.

Ska utredas vidare

Det bedöms som osannlikt att det vapnet använts.

– Det bedöms därför i nuläget som att vapnet inte har någon relevans för utredningen men det fortsatta arbetet får utvisa om det finns skäl att återkomma till detta, säger vice riksåklagare Kerstin Skarp i ett pressmeddelande.

För Aftonbladet uppger Kerstin Skarp att hon inte är besviken över det negativa beskedet från NCF.

– Det är inget uttryck jag skulle använda. Vi har haft liknande situationer förut då man känt att det har varit spännande, men jag hade inte förväntat mig något speciellt, säger Skarp och fortsätter:

– Jag hade ju som alla andra tyckt det varit jätteroligt att få ett genombrott i utredningen. Nu får vi sätta oss och titta på hur vi står, om det är något annat vi kan kolla vidare på.

NFC uppger att den utförda analysen ”talar i någon mån för att jämförelsekulorna 1 och 2 inte är utskjutna ur revolvern”, enligt pressmeddelandet.

I NFC:s skala mellan plus 4 och minus 4, där plus 4 är allra högsta sannolikhet, gav vapnet från GW:s inlämnade revolver en träff på minus 1 (-1).

– Man ska vara medveten om det i rättegång inte ens är sannolikt att man dömer om det är plus 1. Kommer man ned under noll och på minus blir det mer osannlikt att det skulle ha något bevisvärde, säger Kerstin Skarp.

Fick i julas

Det vapen som polisprofessorn lämnat över var ett sådant som laddades med Magnumpatroner kaliber 357, samma typ som dödade statsminister Olof Palme 1986. Redan dagarna innan jul hade vapnet överlämnats till Palmegruppen efter att NFC tidigare i höstas undersökt kulor som avfyrats med vapnet och fattat intresse för det.

Den 28 februari är det 30 år sedan Palme sköts på Sveavägen. En årsdag som Palmegruppen nu planerar för hur man ska uppmärksamma.

– Vi ska precis börja planera för vad vi ska göra, men måste titta närmare på det, säger Kerstin Skarp.

I övrigt fortgår utredningen i sedvanlig ordning, med perioder av både högre och lägre intensitet.

– Det finns alltid uppslag och uppgifter att arbeta med och det fortsätter vi att göra.

Palmemordet -
part1_NP