Kommuner köper in skyddsutrustning tillsammans

TT

Publicerad 2020-04-08

Anna König Jerlmyr (M), kommunstyrelseordförande i Stockholm.

Sveriges fyra största kommuner tar ett gemensamt initiativ för att köpa in skyddsutrusning till äldreboenden och andra kommunala verksamheter runt om i landet.

I botten finns ett missnöje med att kommunerna hittills har fått stå tillbaka.

– Vår förhoppning är att vi kan gå ut med starkare muskler på världsmarknaden och köpa upp större volymer, säger Anna König Jerlmyr (M), kommunstyrelseordförande i Stockholm.

Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala väljer att gå i borgen med upp till vardera 125 miljoner kronor för att säkra inköpen, ett åtagande som dock kommer att kräva godkännande av de respektive kommunernas kommunfullmäktige. Förhoppningen är att fler kommuner ska ansluta.

Gemensam inköpscentral

Inköpen ska göras via en inköpscentral som ägs av Sveriges kommuner och regioner och den skyddsutrusning man kommer över ska sedan fördelas enligt Socialstyrelsens prioritering, inte bara mellan storstadskommunerna utan alla svenska kommuner.

– Det här visar att Kommunsverige är starkt när det gäller, säger König Jerlmyr.

Att smittan spridits på ett stort antal äldreboenden gör att behovet av skyddsutrustning är akut. Hittills har Stockholms stad vänt sig upprepade gånger till Socialstyrelsen för att få hjälp, men det kommunen fått den vägen har inte varit tillräckligt, menar hon.

– Sveriges regioner har prioriterats före kommuner som Stockholm. Vi har varit några veckor före resten av landet i smittspridningsutveckling och därför är det bekymmersamt att en så stor kommun som Stockholm har legat efter samtliga regioner i Sverige när det gäller försörjning av material, säger König Jerlmyr.

På längre sikt

Hon understryker att initiativet tagits för att säkra tillgången på skyddsmaterial på lite längre sikt. Det kommer att dröja några veckor innan det resulterar i att det faktiskt rullar in nytt material till äldreboendena.

– Här och nu arbetar vi för fullt med att säkra upp leveranser av material. Det kommer positiva besked när det gäller den kortsiktiga materialförsörjningen. Det här ligger några veckor fram, men desto viktigare för resten av Sverige som ligger några veckor efter Stockholm att de får material när de kommer att ha stora behov av skyddsmaterial till sina verksamheter.