Turistinvasion från Danmark – när EM spelas i Malmö

Publicerad 2020-01-10

Rött och vitt kommer dominera på Malmö Arena - och synas på Malmös gator.

Malmö är en av arrangörerna till pågående handbolls-EM.

Nu väntar en invasion av handbollsgalna turister från Danmark.

– Av biljetterna vi är sålt är lite över 70 procent sålda till den danska marknaden, säger Karin Mårtensson, VD för Malmö Arena.

Handbolls-EM dundrade igång på torsdagen. I morgon, lördag, står Malmö också som skådeplats för mästerskapet. Som en av tre svenska spelorter i mästerskapet som samarrangeras av Sverige, Norge och Österrike tar både ett av gruppspelen och en av mellanrundorna plats i staden.

Grupp E har Malmö som spelort. En grupp med Ungern, Ryssland, Island men framförallt Danmark.

Med närheten till hemlandet kan Malmöborna vänta sig mängder av danska handbollsfans medan Europamästerskapet avgörs.

– Så här långt vet vi att av biljetterna vi är sålt är lite över 70 procent sålda till den danska marknaden. Så det är mycket danskar som kommer hit, säger Karin Mårtensson, VD för Malmö Arena.

Hoppas nå 80 000

Hittills har någonstans kring 60 000 - 70 000 biljetter sålts till de sju speldagarna i Malmö. Förhoppningen är att arrangörerna ska komma upp i drygt 80 000 biljetter.

Enligt DN kommer totalt 50 000 danskar att komma till Malmö för att kolla på handboll under gruppspelet och mellanrundan.

– Om vi kommer upp i 80 000 och det är 70 procent av dem så kanske det blir så många. Det kanske inte är fel. Men exakt hur många det blir vågar jag inte svara på. Det är alltid en vetenskap med siffror, det är först när vi är färdiga som vi kan veta det, säger Mårtensson.

Trots det höga biljettrycket från andra sidan Öresundsbron finns det fortfarande biljetter kvar att köpa för den intresserade.

– Första dagen är helt slutsåld men det finns några biljetter kvar sen, lite beroende på vem som är Danmarks motståndare och vilken veckodag det är. Vi siktar på så nära utsålt det bara går.

Krympt publikkapacitet

Under mästerskapet krymper publikkapaciteten på Malmö Arena från 13 000 åskådare till cirka 11 500, med anledning av det utrymme som media och tv-sändningar kräver.

– Det är ganska många stolar som är borta. Det blir runt omkring 11 500 men vi är inte helt färdiga med att bygga än. Det tv-sänds ju av väldigt många olika broadcasts och blir en stor uppsättning på mediasidan.

I mellanrundan väntas Danmark få sällskap av bland annat Sverige, Norge och Frankrike i Malmö. Handbollsfesten i staden får därmed sitt slut först den 22 januari.

Fram tills dess arbetar närmare 300 volontärer och cirka 150 personer från Malmö Arena för att få mästerskapet att bli den handbollsfest de hoppas på.

”Händer väldigt mycket mer i stadsrummet”

Att det vankas ett Europamästerskap i staden lär inte gå obemärkt förbi.

– Vi har tidigare sett att det händer väldigt mycket mer i stadsrummet när vi har stora mästerskap och att det ger genklang. Även om vi ligger i Hyllie åker man till Malmö, tar en tur i stan och kollar om man inte har varit här innan. Och det ska man veta att många som kommer hit har inte varit här innan.

– Det blir lite extra liv i stadsrummet. Det är positivt och glädjande. Det är inte varje år vi kan få en sån turistinvasion mitt i vintern, så den välkomnar vi såklart.

Under EM säljs dagsbiljetter, där köparen har möjlighet att gå på alla matcher i Malmö den aktuella dagen.