Flygkraschen i Iran: Detta har hänt

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2020-01-08

Ett ukrainskt flygplan kraschade strax efter att ha lyft från Teherans flygplats i Iran på onsdagsmorgonen. Samtliga 176 personer ombord omkom.

Flygplanet av modellen Boeing 737-800 startade klockan 06.12 lokal tid på onsdagen från flygplatsen i Teheran efter att ha försenats en timme. Klockan 06.14 tappades kontakten med flygplanet.

Samtliga 176 personer ombord omkom i kraschen, däribland minst tio svenskar, enligt uppgifter från Ukrainska myndigheter som svenska UD vidarebefordrat.

Flygbolaget Ukraine International Airlines har släppt en passagerarlista men inte vilka nationaliteter de omkomna har. Enligt Ukrainas utrikesminister var 82 iranier, 63 kanadensare, 11 ukrainare, 10 svenskar, 4 afghaner, 3 tyskar och 3 britter.

Planet skulle till Ukrainas huvudstad Kiev, men många passagerare var inbokade för anslutande flyg.

Orsaken till kraschen är oklar. Tidiga uttalanden talade om ett tekniskt fel, men den ukrainska ambassaden gick sedan ut och sade att uttalandet inte var officiellt.

Händelsen kommer att utredas av iranska luftfartsmyndigheter och ukrainska representanter. Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) säger att en svensk person kommer att delta i haverikommissionen för att få reda på vad som hänt. Svensk polis kommer att delta i arbetet med identifiering av personer med svensk anknytning.

Kraschen inträffade strax efter att Iran avfyrat raketer mot amerikanska militärbaser i Irak.