Storbrand i verkstad – E18 stängdes av

avHans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

E18 vid Bålsta stängdes av på grund av en kraftig brand i en verkstad.

I lokalen fanns en gasflaska med acetylen som riskerade att hålla vägen stängd i mer än ett dygn.

Strax efter 01 kunde dock vägen öppnas igen.

Verkstadslokalen ligger bara 30-40 meter från E18 vid Bålsta i Uppsala län. Den började brinna våldsamt vid 22-tiden på måndagskvällen.

I den 300 kvadratmeter stora lokalen fanns däck och gasflaskor.

Vid midnatt var själva branden släckt. Men faran kvarstod.

Räddningstjänsten hade fått information om att en flaska acetylen fanns vid ett svetsaggregat i lokalen. En sådan flaska hade kunnat explodera även 24 timmar efter att branden slagits ner.

– Värmen kan göra att det startar ett sönderfall i flaskan och då byggs det upp ett tryck. Det går inte att se från utsidan, sa Jonas Fröjmark, ledningsbefäl vid Storstockholms räddningscentral.

E18 stängdes av mellan trafikplatserna Draget och Åsen på grund av explosionsfaran. Säkerhetsavståndet sattes till 300 meter och skyttar fanns på plats för att kunna oskadliggöra gastuben.

Storbrand stänger E18.
Foto: Foto: Stefan Reinerdahl
Storbrand stänger E18.

Klockan 01.10 kunde dock vägen öppnas igen.

– Vi har inte hittat någon acetylenflaska. Brandingenjören tror att den kan ha exploderat under själva branden, säger Per Pettersson vid räddningstjänsten.

Den kan dock fortfarande finnas en annan gasflaska kvar. Men platsen där den i så fall skulle ligga har täckts med en stålcontainer för att begränsa kraften vid en eventuell explosion.

– Faran är över för bilisterna nu. Vi stannar kvar med personal från en station för att titta till det hela, säger Per Pettersson.

Det finns inga uppgifter om personskador i samband med branden.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Bränder

Bålsta