Klimatmöte enas om att klimatmål ska skärpas

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:

Aldrig tidigare har något av FN:s klimatmöten dragit ut så mycket på tiden som det som fortfarande pågår i Madrid.

Under de avslutande överläggningarna har parterna tagit ett viktigt steg framåt – och ett bakåt.

FN:s stora klimatmöte, där nästan 200 länder deltar, är nu inne på sitt andra dygns övertid – och slår därmed rekord i utdragenhet. Stämningen har tidvis varit mycket frustrerad – och det har hörts en hel del kritik mot ordförandelandet Chile för bristfällig organisation.

Under de avslutande överläggningarna, som fortfarande pågår, har irritationen stegrats ytterligare, då många delegater på grund av tekniska problem med hemsidan inte har lyckats hitta de dokument som ska diskuteras. Men det har samtidigt resulterat i många fyndiga skämt, som efter hand fått stämningen att lätta.

1 av 2 | Foto: Jörn Spolander/ TT NYHETSBYRÅN

Klimatlöften ska skärpas

Efter en hård debatt har parterna kunnat enas om det styrdokument som vägleder klimatarbetet under det kommande året. Där ryms bland annat den punkt som EU och Sverige har kämpat hårt för – att ländernas klimatlöften (NDC) ska skärpas löpande i stället för att bara förnyas.

Däremot har den stora frågan om handel med utsläppsminskningar, som beskrivs i artikel 6, skjutits upp till nästa års klimatmöte i Glasgow. Här står framför allt EU och Brasilien för långt i från varandra för att det ska vara möjligt att nå fram till en kompromiss.

Vid 13-tiden avslutades mötet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM