SD-politiker får miljonsmäll efter skatteflykten

avFelix Blom

Publicerad:
Uppdaterad:

Regionråd David Perez, (SD), kommer att behöva betala miljonbelopp till Skatteverket.

Det efter uppgifter som blivit offentliga i den såkallade ”Panamaläckan”.

Foto: Göran Ekeber
Regionråd David Perez, (SD).

Totalt 6 273 946 kronor. Så mycket ska nu Sverigedemokraten och regionrådet David Perez betala i utebliven skatt.

Perez har, enligt Skatteverket, tagit ut aktier ur bolagen Datnida S.A. och Zcrep Trust LLC, som han var delägare i. Och fört över dessa tillgång till sitt helägda bolag Latenta Holding AB. Utan att betala utdelningsbeskattningen.

Det har visat sig att David Perez, genom ett konto i Luxemburg, försökt undgå kupongskatten på aktieutdelningen. Kontot i företaget har sen länsats och pengarna har förts över till Perez brors spanska bolag. När Skatteverket har försökt utreda bolagen och begära ut räkenskaperna, har bolaget övergått till en målvakt.

Underlaget till Skatteverkets bedömning är läckan från en panamansk advokatbyrå – Mossack Fonseca. I läckan finns över 11 miljoner filer och dokument. David Perez transaktioner finns bland de 11 miljoner filerna.

David Perez har flera politiska förtroendepositioner inom Uppsala kommun och Region Uppsala.

David Perez kommenterar Skatteverkets beslut till SVT Uppsala skriftligt:

”Skatteverkets beslut grundar sig i felaktiga uppgifter. Beslutet kommer att överklagas. Om rätten går på Skatteverkets linje så kommer jag givetvis att betala denna denna extrabeskattningen, men det kommer först att prövas rättsligt om Skatteverket verkligen har gjort rätt bedömning”.

Kan behöva avgå

Till Aftonbladet meddelar Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson att det kan bli läge för Perez att avgå.

– Det här är ny information för oss som givetvis är graverande, säger han.

–Har man systematiskt undanhållit staten pengar på detta sätt kan man inte sitta kvar som regionråd eller som företrädare för Sverigedemokraterna. Kort sagt är förtroendet förbrukat. Då inte minst om det rör sig om uppsåt. Däremot behöver vi såklart titta närmare på detta internt, prata med berörd part och reda ut exakt vad som skett. Det är den ordning vi har vad gäller medlemsärenden och dylika ärenden, Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson

Aftonbladet söker David Perez.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM