Razzior mot tyska högerextremister

TT

Publicerad 2019-07-30

Tyska poliser övervakar en högerextrem demonstration i Dresden. Bilden är från 2010 och personerna har ingen koppling till texten. Arkivbild.

Tyska myndigheter har genomfört samordnade razzior i fyra delstater mot medlemmar i en militant högerextrem gruppering, rapporterar public service-sajten Tagesschau.

Räderna riktade sig mot tio personer, varav sex är formellt misstänkta för brott. Personerna misstänks för att ha bildat och varit medlemmar i den våldsbejakande högerextrema organisationen Sturmbrigade, enligt den federala åklagarmyndigheten i Karlsruhe. Ingen har dock gripits.

Organisationer och partier som motarbetar demokratin kan förbjudas i Tyskland. Landets grundlag från 1949 genomsyras av principen om en "stridbar demokrati", som på ett effektivt sätt ska kunna skydda sig mot hot mot "den frihetligt demokratiska grundordningen".

Högerextremism har hamnat i strålkastarljuset i Tyskland sedan mordet på den kristdemokratiske politikern Walter Lübcke i början av juni. Den misstänkte gärningsmannen är en känd nazist, och förbundskansler Angela Merkel har lovat tuffare tag mot högerextremismen.