Oklart om planets vinge bröts sönder i luften

avAdam Westin

Planets vinge bröts sönder i luften i samband med gårdagens flygkrasch i Umeå, skriver DN och hänvisar till Statens haverikommission.

Men haverikommissionen vill inte bekräfta.

– De har nog dragit sina egna slutsatser, det får stå för dem, säger Peter Swaffer på Statens haverikommission.

Nio personer dog i flygkraschen på Storsandskär utanför Umeå vid 14-tiden i går. Det är den femte dödligaste i Sveriges historia.

Vittnen har uppgett att planet hade förlorat en del av en vinge när det störtade mot marken. Dagens Nyheter citerar Peter Swaffer, avdelningschef för civil luftfart, när han bekräftar att en vinge brutits sönder i luften.

– Det stämmer. En del av ena vingen fanns inte vid vraket utan den har hittats på annan plats. Den har brutits av i luften, säger Peter Swaffer till DN.

Men till Aftonbladet vill samma person varken dementera eller bekräfta uppgiften.

– Nej, det är ingenting som jag kan kommentera, de har nog dragit sina egna slutsatser. Vi kommer hålla en presskonferens klockan 17.

Så du tycker inte att påståendet stämmer?

– Nej. Det får stå för dem, säger Peter Swaffer, avdelningschef för luftfart på Statens haverikommission.

Aftonbladet sänder Statens haverikommissions presskonferens från Umeå klockan 17.

PODD: Aftonbladet Daily om teorierna bakom flygolyckan i Umeå

Aftonbladet Daily går igenom den tragiska olyckan i Umeå där nio personer omkom efter att det enmotoriga flygplanet störtat. Det är den sjunde allvarligaste flygolyckan i Sveriges historia, och den mest allvarliga sedan 1989.
    – Flygplanet har kommit i en spiralrörelse och då utvecklats stora g-krafter. De som är ombord på planet blir då klistrade mot vad de då befinner sig vid och kan inte ta sig ut, säger Jan Ohlsson, journalist och flygexpert som menar att det finns en mängd orsaker som kan ligga bakom olyckan.
 Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Foto: PATRICK TRAGÅRDH
Planets vinge bärgas från platsen.
ARTIKELN HANDLAR OM