Dömdes i Ukraina efter nedskjutning av plan

TT-Reuters

Publicerad 2019-07-17

En kvinna lägger ned blommor utanför Nederländernas ambassad i Ukrainas huvudstad Kiev vid årsdagen för nedskjutningen av ett malaysiskt passagerarplan. Arkivbild.

En person som ska ha fraktat den robot som användes för att skjuta ned ett malaysiskt flygplan i östra Ukraina 2014 greps och dömdes för två år sedan, uppger en talesperson för den ukrainska säkerhetstjänsten.

Personen avtjänar nu ett fängelsestraff, men ukrainska myndigheter har inte meddelat hur långt det är. Inte heller ges någon förklaring till att gripandet offentliggörs först nu. Några detaljer om den fängslade personens identitet är inte kända.

Malaysia Airlines-planet var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur den 17 juli 2014 när det träffades och kraschade i byn Grabove i östra Ukraina. Alla 298 personer som befann sig ombord omkom. 196 av offren var från Nederländerna, 38 från Australien och de övriga från 15 olika länder.

I Nederländerna ska en rättegång inledas i mars 2020. Fyra personer, tre ryssar och en ukrainare, står åtalade för inblandning i nedskjutningen av flygplanet för fem år sedan.