Inga nya inhemska coronafall i Kina

TT TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-03-19

För första gången sedan coronaviruset började spridas rapporterar Kina inte ett enda nytt inhemskt fall.

I Wuhan där utbrottet startade har invånarna stängts in, barriärer satts upp och staden förvandlats till en spökstad.

Nu tänds hoppet om att den tiden snart kan vara förbi.

I Hubeiprovinsen, där Wuhan ligger, börjar de extremt hårda restriktioner som infördes sedan smittan börjat sprida sig i slutet av december nu att lättas.

Utanför Wuhan har inget nytt fall rapporterats i provinsen på två veckor och personer tillåts nu, under vissa omständigheter, att åka in från andra regioner.

Detta gäller dock än så länge inte Wuhan – som blivit en spökstad sedan dess 11 miljoner invånare förbjöds att lämna staden 23 januari och senare tvingades hålla sig inne i sina bostäder.

Staplar cyklar

Staket med kommunistpartiets propaganda har satts upp för att hindra folk att ta sig ut och militär har patrullerat gatorna. På andra håll har mer informella metoder använts, rapporterar AFP.

På ett ställe har en cykel bundits fast framför ett uppklippt hål i ett blått staket, på ett annat har cyklar helt enkelt staplats på hög för att täppa igen håligheter.

Men barriärerna har inte stoppat alla frustrerade invånare. Nudelförsäljare har lyckats sälja påsar med mat över ett högt staket till människor på andra sidan, skriver nyhetsbyrån.

Affärer öppnar

De hårda förbuden tycks nu lättas så smått även inom staden sedan coronafallen dalat. På torsdagen rapporterades för första gången noll nya fall av personer som smittats i Wuhan, och i hela Kina, vilket är första gången sedan daglig statistik över utbrottet började föras i januari.

Däremot har 34 nya coronafall konstaterats i Kina det senaste dygnet, men det handlar om personer som har rest in från andra länder.

En del företag i Wuhan har fått tillstånd att driva sina verksamheter och vissa affärer åter fått tillstånd att öppna.

– Om inga nya fall av coronaviruset rapporterats följande 14 dagar i Wuhan från det senaste rapporterade fallet, då anser vi att det är dags för nedstängningen att gradvis lyftas, säger en epidemiolog till tidningen China Daily.

Oro för andra våg

Men samtidigt som livet för invånare i Hubeiprovinsen och Wuhan ser ljusare ut framöver väcks farhågor för att smitta utifrån ska kasta in Kina i en andra epidemivåg.

Av de 34 nya coronafallen påträffades majoriteten, 21 stycken, i Peking vilket var det högsta dagliga antalet i staden.

Runt 20 000 personer anländer med flyg till Kina varje dag och i huvudstaden sätts nu alla som anländer, utom de som endast mellanlandar, i karantän i specialanpassade hotell under 14 dagar.

Tolv flygbolag har också kallats in för att leda om vissa internationella flyg till andra städer på grund av ökningen av fall utifrån i Peking, rapporterar Global Times.

"En enda gnista kan starta en präriebrand", skriver statliga China Daily i en ledare.