Tidslinje: Nyval i Israel med pressad Netanyahu

Britta Kramsjö/TT

Publicerad 2019-09-17

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vid en presskonferens i Tel Aviv i förra veckan.

En sprucken högerallians, kritiserade vallöften och ett eventuellt åtal.

I dag är det val i Israel – ett nyval som tvingats fram sedan sittande premiärminister Benjamin Netanyahu misslyckats med att bilda regering.

Här är turerna kring det israeliska valet och Netanyahu.

Val i april

I valet den 9 april var kampen jämn mellan sittande premiärminister Benjamin Netanyahus parti Likud och Blåvita alliansen, vars ledare är Benny Gantz.

På valnatten, innan samtliga röster var räknade, utropade både Netanyahu och Gantz sig till vinnare. Men snart erkände sig Gantz besegrad.

Likud tog hem fem nya mandat i parlamentet, och med stöd av allierade högernationalister och ultrareligiösa planerade Netanyahu att inleda sin femte mandatperiod.

Misslyckas samla stöd

Men planerna gick i stöpet – någon koalitionsregering kunde aldrig formas och nyval utlystes.

Förklaringen till de misslyckade försöken är att det har skurit sig mellan de två partierna som Netanyahu vill bilda koalition med – det ultranationalistiska partiet Yisrael Beitenu (Israel vårt hem) och ultraortodoxa Förenade Torah-partiet.

Avigdor Lieberman, ledare för partiet Yisrael Beitenu och tidigare försvarsminister, har vägrat att ge upp ett av sina huvudkrav för att stödja Netanyahu – att slopa undantaget från militärtjänstgöring som ultraortodoxa judiska män åtnjuter. Det kravet motsätter sig i sin tur det ultraortodoxa Förenade Torah-partiet.

Netanyahu har kallat Lieberman oresonlig och sagt att det "inte finns några skäl att släpa landet till ett onödigt val som kommer att kosta en förmögenhet och paralysera landet i ytterligare ett halvår".

Lieberman å sin sida har sagt att Likud "fullständigt kapitulerat" inför Förenade Torah-partiet och att situationen uppstått därav.

Kritiserat vallöfte

I början av september, när nyvalet närmade sig, kom Netanyahu med ett vallöfte om att försöka införa israelisk suveränitet i delar av Jordandalen på den ockuperade Västbanken. Utspelet har fått kritik från flera håll, bland annat från FN, EU och länder i regionen.

Ett sådant israeliskt agerande skulle effektivt kunna sätta stopp för allt fortsatt hopp om en tvåstatslösning i konflikten mellan Israel och palestinierna, vilket stått i fokus för internationell diplomati i årtionden, har nyhetsbyrån AFP tidigare skrivit.

Även tidigare i september sade Netanyahu, i ett tal i bosättningen Elkana, att han tänker agera för att Israel ska få suveränitet över samtliga bosättningar på Västbanken.

På söndagen – två dagar före valet – godkände Israel en ny bosättning på den ockuperade Västbanken, enligt Netanyahus kansli.

Korrupt Netanyahu?

Samtidigt anklagas premiärministern för korruption i tre fall – mutbrott, bedrägeri och trolöshet mot huvudman. Han misstänks bland annat ha betalat medieägare för att publicera positiva nyheter om honom.

I oktober kommer Netanyahu att infinna sig i rätten med sin familjeadvokat för förhör. Först efter domstolsförhöret kommer beslut tas huruvida åtal ska väckas mot premiärministern eller ej.

Netanyahu själv har nekat till anklagelserna och har kallat dem för en häxjakt. Lojala inom Likud har med anledning av anklagelserna planerat lagförslag om att ge Netanyahu åtalsimmunitet så länge han sitter kvar på posten.

Om Netanyahu sitter kvar vid makten efter dagens val kan han bli den förste israeliske premiärministern någonsin som ställs inför rätta.