Ny konflikt hotar SAS: ”Samma behov av bättre villkor”

Flygvärdinnor vill ha bättre arbetsvillkor

Publicerad 2019-05-06

Den nyss avslutade pilotstrejken lamslog flygbolaget under sju dagar – nu kan en ny konflikt vara på väg att hota SAS.

Bolagets kabinpersonal i Norge vill ha bättre arbetsvillkor. Men företagsledningen säger nej, skriver NRK.

Pilotstrejken på SAS innebar att drygt 4 000 avgångar ställdes in. I torsdags förra veckan kom parterna överens och strejken blåstes av. Men nu hotar en ny konflikt att bryta ut inför nästa års förhandlingar mellan SAS och kabinpersonalen, som vill ha ett nytt avtal i stil med det som piloterna fick igenom via sin strejk.

SAS.

”Piloterna lyder under andra arbetstidsbestämmelser än de i kabinen, så det är inte möjligt att kopiera. Det är två olika yrken och regimerna är del av ICAO-regelverket”, skriver Knut-Morten Johansen, informationschef vid SAS i Norge, i ett mejl till NRK.

SAS har en annan bild än facket

Kabinfacket delar inte den uppfattningen.

– På det stora hela har vi kabinanställda samma arbetstidsbestämmelser som piloterna. Principen är densamma. Vi har lika dålig förutsägbarhet när det gäller vår arbetstid. Vi jobbar på samma flyg och har samma turer och har samma behov av bättre arbetsvillkor och förutsägbarhet, säger Anneli Nyberg, ordförande i SAS Norge kabinförening, till NRK,

Pilotstrejken på SAS resulterade innebar att piloterna fick mer förutsägbara arbetstider. Parterna kom också överens om löneökningar på 3–4 procent mellan åren 2019 och 2021.