Joe Biden anklagas för olämpligt beteende

avTT

Foto: Andrew Harnik
Joe Biden, demokrat och tidigare vicepresident till Barack Obama. Arkivbild.

USA:s tidigare vicepresident Joe Biden har hamnat i rejält blåsväder efter att två kvinnor anklagat honom för att ha rört vid dem på ett obehagligt och olämpligt sätt.

I fredags berättade Lucy Flores, en demokratisk medarbetare i Nevada, i en text i tidningen New York Magazine att Biden för fem år sedan tagit tag i hennes axlar bakifrån, luktat på hennes hår och gett henne en lång kyss i nacken.

Nu träder ytterligare en kvinna fram, Amy Lappos, en före detta medarbetare till Biden, som uppger att han för tio år sedan drog hennes ansikte till sitt och gnuggade sin näsa mot hennes.

– Jag trodde att han skulle kyssa mig på munnen, säger Amy Lappos till tidningen Hatford Courant.

Vittnesmålen har skapat en enorm diskussion i USA om sexism och om huruvida Joe Biden, som ännu inte sagt offentligt om han kandiderar eller ej i presidentvalet i USA nästa år men är en av favoriterna, är en lämplig kandidat.

Biden nekar i ett uttalande till att ha uppträtt olämpligt och uppger att han under sina år av kampanjande kramats och pratat med många människor.

"Inte en enda gång, aldrig, hade jag kunnat tro att jag uppträtt olämpligt. Om någon anser att jag gjorde det så kommer jag att lyssna noga", skriver han i uttalandet.