Sabunis hyllade partilegenden: ”Stå fast vid principer”

Publicerad 2019-07-03

Drygt en vecka har Nyamko Sabuni varit ledare för Liberalerna.

I sitt första tal på Almedalsscenen valde hon att hylla en partilegend.

– Marit Paulsen visar att man kan stå fast vid principer och vinna val.

Onsdagen var Liberalernas dag i Almedalen och inför en stor publik höll den nya partiledaren Nyamko Sabuni sitt första tal på Almedalsscenen.

Det inleddes med att uppmärksamma en tom stol som placerats på scenen och symboliserade de som inte kunde vara på plats och göra sin röst hörd.

”Vi är alla Sverigevänner”

– Låt inte främlingsfientliga krafter kidnappa vår gemenskap, vår flagga och begrepp som Sverigevän. Vi är alla Sverigevänner, förklarade Sabuni och fick rungande applåder.

Vidare valde L-ledaren att personligt tala om sin bakgrund, från afrikanska Kongo till Sverige och om resan in i det svenska samhället.

– Allt var inte idyll. Jag har egna erfarenheter av rasism. Ord som sårar och behandling som kränker. Men på det stora hela var det ändå ljust och bra.

Mot slutet passade Sabuni på att hylla folkpartiveteranen Marit Paulsen som hört av sig och gratulerat till det nyvunna partiledarskapet.

– Det är en politiker som jag har stort förtroende för och som visar att man faktiskt kan förena att stå fast vid principer och vinna val. Hon sa till en vän att hon uppfattade mig som en politiker som faktiskt intresserade sig för vad väljarna hade att säga och inte bara vad vi skulle säga till väljarna.

– Det gladde mig mycket att Marit hörde av sig och ville markera samhörighet med sitt gamla parti, berättade Sabuni.

”Dags att börja vinna val”

Samtidigt uttryckte hon en stor ödmjukhet inför sin kommande uppgift.

– Jag vågar inte lova att föra oss tillbaka till de nivåer av väljarstöd som Marit förde oss till men samtalet påminde mig om något viktigt.

– Nu är det hög tid för liberalerna att börja vinna val.