Vallaby rymde på djurparken – blev hotad av kamel

avOscar Schau

Mitt framför ögonen på besökarna rymde den rödhalsade vallabyn från sin inhägnad på Furuviksparken.

Till slut kom personalen ifatt, men inte innan den gjort ett besök hos både kameler och orangutanger.

Smärre kalabalik utbröt på Furuviksparken under eftermiddagen i söndags. I händelsernas centrum befann sig Olof Siggereus med sina två små barn, bara några meter ifrån skådespelet.

Foto: Privat
Olof Siggereus, besökare på djurparken.

– Vi var på väg in till hägnet med vallabys när jag såg att en av dem hoppade på fel sida staketet. Jag trodde först att jag såg fel, säger Olof Siggereus.

– Jag blev chockad, den var snabb som ett spjut!

Vallabyn studsade blixtsnabbt ner för gångstigen, kryssandes mellan besökarna – rakt mot en inhägnad med andra djur.

– Plötsligt var den bland kamelerna. En av de största rusande direkt mot vallabyn, det såg ut som om den ville skydda sina polare, säger Olof Siggereus.

– Då hoppade den bort från kamelerna, tvärs över flera murar och in bland orangutangerna.

Foto: Heribert Proepper / TT
En vallaby med sin unge.

”Oron var att den skulle drunkna”

Väl inne hos orangutangerna mötte vallabyn ett blött landskap bestående av öar och vattensamlingar. Men det stoppade inte rymlingen.

– Den hoppade ner i vattnet och simmade ut till en ö. Jag tror att orangutangerna var ute, men de stötte aldrig på vallabyn, säger Olof Siggereus.

Men där tog det slut. Inom kort landsteg djurparkspersonalen på ön med håvar och lyckades att driva vallabyn ner i vattnet igen. På den motsatta stranden väntade sedan fångenskapen.

På Furuviksparken bekräftar man händelsen.

– Vallabyn var ute på en liten söndagsutflykt. Oron fanns att den skulle drunkna så personalen slängde sig i vattnet, fick upp den och tog den till hägnet där den blev ompysslad. Den mår bra nu, säger Nina Tano, vd på Furuviksparken.

ARTIKELN HANDLAR OM