Tortyr och våldtäkt fick männen att erkänna

Publicerad 2023-02-05

De tre männen har dömts till dubbla dödsstraff.

De har erkänt sig skyldiga till ”fiendeskap mot gud” och ”korruption på jorden”.

Nu visar en rapport från Amnesty hur iranska myndigheter fick männen att erkänna.

Följ ämnen
Iran

Arshia Takdastan, 18, Mehdi Mohammadifard, 19, och Javad Rouhi, 31, deltog i en demonstration i staden Noshahr, norr om Teheran, i september förra året. Enligt den iranska domstolen ska de ha dansat, klappat, sjungit och kastat huvuddukar in i brasor. För det dömdes samtliga till dubbla dödsstraff. Deras brott var ”fiendeskap mot gud” och ”korruption på jorden”. Javad Rouhi fick dessutom en tredje dödsdom för att ha bränt en koran, ett brott han erkände under förhör, skriver Amnesty.

Arshia Takdastan, 18, Mehdi Mohammadifard, 19, och Javad Rouhi, 31, dömdes för att bland annat ha dansat under en demonstration mot regimen i Iran.

Men uppgifter till Amnesty visar under vilka förhållanden de tre männen erkände. Javad Rouhi arresterades i slutet på september och isolerades i Tir Kola-fängelset i norra Iran i 40 dagar. Där bands han upp på en påle varefter soldater från Islamiska revolutionsgardet misshandlade och piskade honom. De ska även ha lagt is på hans testiklar i två dygn och hotat med att avrätta honom om han inte erkände.

Skador efter våldtäkt

Även Mehdi Mohammadifard fick en liknande behandling innan han erkände. Han stängdes in i en cell full med råttor och kackerlackor för att sen våldtas upprepade gånger under förhören tills han var tvungen att föras till sjukhus med blödningar.

Arshia Takdastan fick också en pistol riktad mot huvudet och beskedet att han skulle skjutas om han inte erkände sina brott framför en videokamera. Förhörsledaren ska också ha hotat med att fängsla och tortera hans pappa om han inte erkände.

Mahsa Aminis död förra året ledde till omfattande protester från frihetstörstande män och kvinnor i Iran.

Stark kritik från Amnesty

Enligt Amnestys rapport var det männens erkännanden som låg till grund för dödsstraffen som utdelades efter en timme lång rättegång, där männen nekades att välja sin egen advokat. Något som Amnesty kritiserar och nu vill de se åtgärder.

”Det är avskyvärt att medan majoriteten av världens stater har förpassat dödsstraffet till historien, tillämpar de iranska myndigheterna det i allt större utsträckning för brott som mordbrand och vandalism, vilket är en grov överträdelse av internationell rätt”, skriver Diana Eltahawy, Amnesty internationals biträdande direktör för Mellanöstern och Nordafrika i rapporten.

Männens dom har överklagats till högsta domstolen i Iran och nu uppmanar Amnesty iranska myndigheter att stoppa dödsstraffen.

"De iranska myndigheterna måste omedelbart upphäva männens dödsdomar och släppa alla anklagelser som rör deras fredliga deltagande i protesterna.”, skriver Diana Eltahawy