Vegopålägg säkra för gravida

Martin Palmborg

Publicerad 2024-02-05

Många gravida har vänt sig till Livsmedelsverket med frågor om hur säkert det är att äta skivade vegopålägg.

Detta eftersom skivade köttpålägg kan innehålla listeria – en bakterie som kan orsaka allvarlig sjukdom hos gravida, sköra äldre och personer med nedsatt immunförsvar.

Nu konstaterar myndigheten att det är säkert, så länge bäst före-datumet inte har passerat.

”Växer långsamt”

”Vi har undersökt detta och ser att listeria växer långsamt i den här typen av produkter. Även för personer i riskgrupp för bakterien går det därför bra att äta vegetariska pålägg under hela hållbarhetstiden fram till utgångsdatum”, säger Catarina Flink, mikrobiolog på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Råden för skivade kallrökta eller torkade korvar ändras också. De kan nu också ätas av riskgrupperna under hela hållbarhetstiden. Tidigare var rådet att de skulle ätas inom en vecka efter förpackningsdag.

Dock skriver Livsmedelsverket även så här:

”Gravida bör dock vara uppmärksamma på att kallrökta köttprodukter kan innehålla parasiten toxoplasma, som kan vara skadlig för fostret.”

Följ ämnen i artikeln