Förvarade sambon i frysen – döms till fängelse

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2023-09-11

Huset där kvinnan hittades död i mars i år. Arkivbild.

När sambon dog lade mannen henne i en frysbox i det gemensamma hemmet i Värmland.

Först fem år senare uppdagades dödsfallet.

Nu döms han till tre och ett halvt års fängelse för bland annat grovt gravfridsbrott.

Det var i mars i år som kvinnan hittades död i en frysbox. Men dödsfallet inträffade enligt utredningen troligen redan 2018.

Enligt mannens advokat var tanken att kvinnan skulle begravas vid hemmet. Begravningen blev dock aldrig av, i stället blev kroppen kvar i frysboxen i fem år. Samtidigt använde han frysboxen till att förvara mat, konstaterar Värmlands tingsrätt.

Nu döms kvinnans sambo, en man i 55-årsåldern, till fängelse för brott mot griftefriden, grovt gravfridsbrott och grovt bedrägeri samt för urkundsförfalskning.

Ingen preskribering

Mannens advokat Stefan Liliebäck har hävdat att gravfridsbrottet borde vara preskriberat, eftersom det gått så lång tid sedan kvinnan dog. Tingsrätten håller dock inte med.

– Tingsrätten har kommit fram till att det inte är preskriberat av den anledningen att det är ett pågående brott så länge kroppen finns kvar, säger lagmannen Lars Holmgård vid en pressträff.

”Borde prövas”

Stefan Liliebäck hade på måndagseftermiddagen ännu inte hunnit prata med sin klient, men tror att det kan bli aktuellt med ett överklagande. Inte minst av straffet, som enligt honom i stället borde ha blivit tre månaders fängelse och skyddstillsyn.

– Jag tycker själv att frågorna om preskription är så pass kontroversiella ur ett rättsligt perspektiv att det bör prövas i en högre instans, säger Stefan Liliebäck.

– Oavsett tycker jag att straffvärdet borde vara lägre än vad tingsrätten kommit fram till.

Åklagaren Linda Karlsson yrkade på fyra års fängelse när rättegången avslutades. Men hon är ändå till största delen nöjd med domen.

– Jag kan konstatera att tingsrätten gått på vår linje när det gäller de gärningar han ska dömas för. Även när det gäller bedömningen att det är ett fortgående brott och därmed inte preskriberat, säger hon.

Följ ämnen i artikeln