S vill utreda om koranbränningar är hets mot folkgrupp

Publicerad 2023-08-30

Socialdemokraterna vill se över lagstiftningen i förhållande till koranbränningar.

Det meddelades på en presskonferens med partiledaren Magdalena Andersson och Ardalan Shekarabi, rättspolitisk talesperson för partiet.

– Det bör utredas om bränning av religösa skrifter under vissa omständigheter kan räknas som hets mot folkgrupp, säger Ardalan Shekarabi.

Socialdemokraterna vill även utreda om det går att ändra i lagen om förargelseväckande beteende för att stoppa koranbränningar.

Regeringen har tillsatt en utredning om ändringar i ordningslagen. Magdalena Andersson menar att den tar för lång tid och att det fattas stöd för en sådan förändring i riksdagen.

Samtidigt pekar hon på att en sådan förändring skulle kunna öppna för att främmande stater skulle kunna utöva påtryckningar.

– Det finns andra vägar framåt, alternativ som skulle kunna hantera situationen. Men innebära en mindre förändring än ändringar i ordningslagen, säger Magdalena Andersson.

Hon menar att ett sådant förslag skulle göra att polisen inte behöver göra svåra säkerhetsbedömningar samtidigt som den skulle vara religionsneutral.

– Vi vill titta på om det finns andra alternativ som innebär en så liten förändring av våra lagar som möjligt, säger Magdalena Andersson.