Trafiken i påsk – vägarna och tidpunkterna du ska undvika

Publicerad 2024-03-28

Planerar du att resa under påskhelgen – då är du inte ensam!

Påsken är en av årets mest trafiktäta helger.

Men att undvika de mest trafikerade vägarna är inte lösningen, enligt Katarina Wolffram vid Trafikverket.

Toppen nås under eftermiddagen på skärtorsdagen. Samtidigt som veckopendlarna åker hem, tar sig många ut på vägarna – mot olika resmål för att fira påsk och ledighet.

– Trafiken förändras. Fler väljer att köra långt och en del ser ju det här som den sista snöhelgen, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

Mest trafik blir det på de stora vägarna, som E6 längs Västkusten. I år kan det dock bli värre på den anslutande vägen E45, där trafiken leds om efter skredet i Stenungsund.

– Vi ser framför allt att det bli extra belastat under torsdagen på E45, säger Katarina Wolffram.

Trafikverket: Välj de stora vägarna

Även på väg E4, E22 och E20 blir det mycket trafik under påskhelgen.

Skärtorsdagsköer på E4:an häromåret.

Men Katarina Wolffram rekommenderar inte att ta en omväg.

Bara för att vi pratar om att det är mycket trafik på de stora vägarna så betyder inte det att vi avråder från att åka på dem. De större vägarna är mycket säkrare överlag. De har högre kapacitet, är bredare, har mitträcken och det är säkrare att köra av än på de mindre vägarna, säger hon och fortsätter:

– Händer det någonting så är det klart att man kan bli stående i en kö, men man kommer ta sig fram till slut. Trafiken rullar fram även om det är fler på vägen.

Långa köer – i hela landet

Kring Jönköping har polisen gjort bedömningen att det finns särskild risk för långa bilköer under hela påskhelgen, bland annat på grund av den årliga motormässan.

”Från och med långfredag till och med annandag påsk kommer tillfälliga hastighetssänkningar att tillämpas under begränsade tider”, skriver polisen på sin hemsida.

Glad påsk på E18 2009.

Det blir också mycket trafik på riksväg 26, som går från Halmstad via Jönköping upp mot Dalarna. På E4 norr om Gävle har man infört ett omkörningsförbud från klockan 13 på torsdagen.

– Vi hade en hel del olyckor där förr. Folk tänkte att de hann med att köra om ”en bil till” och så blev det en krock när de försökte klämma sig in. Därefter blev det stopp i kanske en och en halv timme. I samråd med polisen har man då bestämt att vi testar att inte tillåta omkörning vissa timmar på onsdagen och skärtorsdagen. Sedan vänder man på det till södergående riktning från Tönnebro ner till Gävle, under söndag och måndag, säger Katarina Wolffram.

Rådet: Låt det ta tid

Katarina Wolfframs bästa råd till bilförare som ska köra längre sträckor i påsk, är att vara så utvilad som möjligt innan avfärd.

– Man ska inte börja resan med att vara supertrött eller ha jobbat en hel vecka. Då är det bättre att ta det lite lugnt, kanske starta bilen på morgonen därpå i stället. En del hävdar att det är lika illa att vara trött som att vara berusad i trafiken, säger hon och fortsätter:

– Berusad vet ju alla att det ska man inte vara. Samtidigt dricks det mycket under påsken, så det är också en varning vi vill skicka med. Även om man tycker att alkoholen har gått ur kroppen så kan man fortfarande vara påverkad. Låt det ta tid.

Från vårvärme till ishalka

En annan sak som är bra att tänka på, enligt Katarina Wolffram, är att vädret i påsk skiljer över landet.

Medan iskyla råder i norr och gassande sol i söder, får Mellansverige något mer vanliga vårtemperaturer – och svajigt vårväder.

– Om man till exempel åker från södra Sverige och ska norrut bör man tänka på att behålla vinterutrustning på bilen, säger Katarina Wolffram.

Påsken är en av de mest olycksdrabbade perioderna under året.

Varje år dör cirka 5,4 personer i trafiken under påskhelgen, enligt en kartläggning av försäkringsbolaget Dina Försäkringar. I genomsnitt förlorar 1,1 personer livet varje dag under påskhelgen, jämfört med 0,8 personer under mars och april.

Följ ämnen i artikeln