Svenske åklagaren om Nord Stream: Aldrig trott att det var Ryssland

Publicerad 2023-03-08

Ryssland avfärdar uppgifterna om att en pro-ukrainsk grupp sprängt Nord Stream-gasledningarna.

Tyska åklagare uppger att de undersökt en misstänkt båt – och svenska åklagaren avfärdar det ryska spåret.

– Det är inte logiskt, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist till New York Times.

The New York Times, Die Zeit och andra tyska medier hävdar att en odefinierad grupp ukrainare ligger bakom sprängningarna av Nord Stream 1 och 2 utanför Bornholm i september förra året.

Men Kreml tror inte på uppgifterna. Den ryske presidentens presstalesman Dmitrij Peskov säger enligt nyhetsbyrån Ria Novosti:

– Det är uppenbart att de som ligger bakom terroraktionen vill avleda uppmärksamheten. Detta är ett koordinerat klickbete för media, säger Putins presstalesman Dmitrij Peskov.

Dmtrij Peskov har tidigare lagt skulden för Nord Stream-explosionerna på USA. När den amerikanske journalisten Seymour Hersh i början av februari i en artikel pekade ut USA och Norge som ansvariga för explosionerna sade Peskov:

– Tyvärr fick hans artikel inte stor spridning i västliga medier, vilket vi inte är förvånade över, sade Kremls presstalesman då enligt Ria Novosti.

Peskov är nu också upprörd över att Ryssland inte släpps fram till explosionsplatsen för att undersöka gasledningarna, som till 51 procent ägs av ryska Gazprom och går på Östersjöns botten från Ryssland till Tyskland.

– Det är inte bara konstigt, utan ett fruktansvärt brott, säger Peskov.

Peskov.

Försöker fastställa identiteten

På onsdagen uppgav federala åklagare i Tyskland att en båt som misstänks ha transporterat sprängmedel till explosionsplatsen i Östersjön undersöktes mellan 18 och 20 januari, skriver nyhetsbyrån AFP.

Åklagarna tillade att de fortfarande försöker fastställa identiteten på de misstänkta förövarna och deras motiv.

Enligt Die Zeit och andra tyska mediers uppgifter ska en ukrainskägd yacht hemmahörande i Polen ha lämnat tyska Rostock den 6 september med sex personer ombord. Två dykare ombord ska ha placerat ut sprängämnena vid gasledningarna i Östersjön. Båten återlämnades senare i ostädat skick, enligt Die Zeit.

Putin.

Åklagaren: ”Aldrig trott att det var Ryssland”

Kammaråklagare Mats Ljungqvist, som leder den svenska förundersökningen om sprängningarna, skriver i ett mejl till Aftonbladet på onsdagen:

”Med hänvisning till den pågående förundersökningen har jag ingen önskan att för närvarande kommentera ärendet på något sätt. När det finns något att säga så kommer det att göras via en pressrelease.”

I en intervju med New York Times, som ska ha gjorts i slutet av förra månaden, säger sig åklagaren inte tro att Ryssland ligger bakom.

– Tror jag att det var Ryssland som sprängde Nord Stream? Det har jag aldrig trott. Det är inte logiskt. Men liksom i en mordutredning behöver du vara öppen för alla möjligheter.