Så spreds propagandan om moskéskjutningen ända upp till Vita huset

Direkt efter terrorattacken i Quebec, där sex muslimer sköts ihjäl i en moské, spreds fejkade nyheter om gärningsmannens motiv och bakgrund.

På Twitter, Facebook och i etablerade medier pekades attacken ut som islamistiskt motiverat.

De falska uppgifterna letade sig ända upp i Vita huset.

Att medier går ut med felaktiga uppgifter under ett nyhetsläge är självklart inget nytt.

Men vad som flera bedömare anser är ett växande problem är de påhittade nyheterna, ”fake news”, som i sprids i propagandasyfte.

Ett uppskruvat nyhetstempo och en polariserad samhällsdebatt är utmärkta miljöer för den här typen av desinformation.

Det blev terrorattacken i Quebec (ännu) ett realtidsexempel på.

1. ”Gärningsmannen var en syrisk flykting”

Bara timmar efter att Alexandre Bissonnette, en 27-årig kanadensisk student med högerextrema sympatier, misstänks ha skjutit ihjäl sex muslimer i en moské tog ryktesspridningen fart.

Flera olika twitterkonton spred uppgifter om att gärningsmannen var ”syrisk flykting”, ett påstående som inte går att härleda till någon trovärdig källa, eller någon källa alls.

Några av inläggen, som exemplet nedan, verkar vara botar, alltså konton som automatiskt skickar ut ett visst meddelande som svar på andra inlägg (i det här fallet inlägg om Quebec-attacken).

2. Gärningsmannen skrek ”Allah Akbar”

Ett annat påstående som spreds av bland annat Russia Today, en rysk statligt styrd kanal, Fox News och en rad svenska medier, var att skytten skrikit ”Allahu Akbar” i samband med dådet.

Många drog därmed slutsatsen att det handlade om ytterligare ett terrordåd med islamistiska förtecken, som vi tidigare sett i San Bernadino i USA och Berlin, Bryssel och Paris i Europa.

Men uppgifterna härstammade enligt sajten The Daily Dot från ett anonymt tips till en lokal kanadensisk radiostation.

Och senare skulle det alltså visa sig att gärningsmannen snarare misstänks vara en kanadensisk student med högerextrema sympatier än en islamistisk terrorist.

3. Fel gärningsmän pekades ut

Flera medier, inklusive svenska (och Aftonbladet) gick även ut med uppgiften att det fanns två gärningsmän – och att en av dem var ”av marockansk härkomst”. Det skulle senare visa sig att mannen i fråga enbart var ett vittne till attacken.

Suspect in Quebec mosque terror attack was of Moroccan origin, reports show https://t.co/oRzxGHEXDm
https://t.co/aEsEtccMvi

Fox News anses av kritiker ha en konservativ nyhetsagenda. Men även nyhetssajter som har en mer liberal prägel spred falska nyheter. The Daily Beast identifierade två ”vitmakt-anhängare” som misstänkta gärningsmän. Uppgifterna kom från (det nu borttagna) Twitter-kontot ”Reuter News Break”. Enligt Daily Beast trodde man att kontot tillhörde nyhetsbyrån Reuters.

Både Fox News och The Daily Beast har korrigerat sina uppgifter. Här handlade det sannolikt om dålig källkontroll snarare än uppsåtlig desinformation (upphovsmannen bakom kontot ”Reuter News Break” hade knappast något ärligt uppsåt – det falska kontot använde till och med Reuters logotype).

Likväl bidrog både Fox News och The Daily Beast till att sprida desinformation – och skapa ännu mer förvirring och felaktiga slutsatser.

Det falska påståendet att skytten var syrisk flykting och de overifierade uppgifterna om att gärningsmannen skrikit ”Allahu akbar” kopplades snabbt ihop med Donald Trumps kontroversiella inreseförbud för människor från sju – i huvudsak muslimska – länder.

”Ännu en radikal islamistisk attack utförd av en syrisk flykting i Quebec. Vi behöver förbudet”, skrev ett Twitter-konto.

Another Radical Islamic Terrorist attack commited by Syrian Refugee in Quebec City. We need the Ban.
https://t.co/Sd7ueyyvK2

Desinformationen letade sig dessutom långt utanför sociala medier.

Flera mediesajter inom alt-right-rörelsen, inklusive Breitbart, tidigare ledd av Trumps högsta rådgivare Steve Bannon, spred vidare de overifierade uppgifterna.

Det gjorde även Fox News programledare, Trump-anhängaren Sean Hannity i sin tv-show.

”Såg ni vad som hände i Quebec när någon, enligt rapporter, sa ’Allahu akbar’ den här helgen? Faktauppgifter är enkla om någon bryr sig om att titta på verkligheten och fakta versus fiktion”, raljerade han, samtidigt som han alltså själv spred overifierade uppgifter.

Nådde ända upp i Vita huset

Det stannade inte där. ”Faktauppgifterna” tycks ha nått hela vägen upp till Vita huset. På måndagen sa Vita husets pressekreterare Sean Spicer att attacken i Quebec är ”en påminnelse om varför presidenten vidtar åtgärder för att vara proaktiv och inte reaktiv”, med hänvisning till inreseförbudet.

Begreppet ”fake news”, fejkade nyheterl, har på allvar letat sig in i samhällsdebatten, och har kommit att bli ett slagträ mot politiska motståndare i allmänhet och nyhetsmedier i synnerhet. Donald Trump avfärdade famöst CNN-reportern Jim Acosta som ”fejkade nyheter” under sin första presskonferens som president.

De senaste dygnen visade dock på att det finns två typer av ”fake news”.

  1. Nyhetsmedier som av misstag och bristande källkontroll sprider felaktiga uppgifter
  2. Aktörer som avsiktligen vill desinformera genom påhittade ”nyheter”.

De två typerna kombinerat kan bli förödande.