Nu blir det varmt i söder: ”Kan bli 10 plusgrader”

Uppdaterad 2018-01-24 | Publicerad 2018-01-23

Efter några riktigt kalla dagar kommer värmen till södra Sverige.

Samtidigt varnar SMHI för ishalka.

– Det kan bli upp mot 10 plusgrader redan under onsdag kväll, säger Erik Rindeskär, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Efter det vinterväder som varit blir slutet av januari en mild månad på de flesta håll i Sverige. Under tisdagen slog det om till plusgrader på många håll och i södra Sverige väntas det bli ännu varmare.

– Det sker ett omslag till mildare väder under tisdagen. Det börjar som snöfall men övergår till regn i Götaland och Svealand under tisdag kväll och natt, säger Erik Rindeskär, meteorlog på Foreca.

10 grader varmt

Under onsdag kan Skåne få känna på våren när temperaturen kan nå tvåsiffrigt.

– Högst temperatur får Skåne med sina 7 grader. Men det kan bli upp mot 10 plusgrader där redan under onsdag kväll, säger Erik Rindeskär.

Även andra delar av södra Sverige får känna på värmen som väntas hålla sig kvar till helgen.

Men norra Norrland får fortsatt mycket vinter. Där väntas ännu mer snö under onsdagen, mellan två och tre decimeter snö. Och riktigt kallt.

– Det kan bli runt 30 grader i norra Norrland.

Varning för ishalka

SMHI har gått ut med en klass 1-varning för ishalka i Västra Götaland och Östergötland. Regnet och snön som väntas falla under tisdagskvällen och natten kan göra att det blir halt på vägarna.

Även i Mälardalen väntas det bli halt framåt onsdagsmorgonen.

– Är det allt för oroligt väder och väglag och man inte behöver ge sig ut då skulle jag avråda folk från att köra bil, säger Johan Bodin, vid Trafikverkets kontaktcenter.

Följ ämnen i artikeln