Hultqvist efterlyser ekonomisk kontroll

TT

Publicerad 2019-03-13

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill ha bättre koll på pengarna. Arkivbild.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) ger Försvarsberedningen tilläggsdirektiv med innebörden att de måste tänka mer på att få ekonomin att gå ihop.

Det väcker starka reaktioner från Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman.

– Det är ju en exempellös fräckhet som försvarsministern uppvisar, säger Widman till Sveriges radios Ekoredaktion.

Försvarsmaktens underfinansiering har i många år varit ett problem. Statskontoret och Ekonomistyrningsverket har därför föreslagit rekommendationer och åtgärder för att förbättra kontrollen och den ekonomiska styrningen inom försvarsmakten.

I tilläggsdirektiv till Försvarsberedningen skriver nu Peter Hultqvist att beredningen ska "ta tydlig hänsyn" till dessa rekommendationer.

Följa regelverket

– Med det menar jag att vi måste hitta ett sätt där förslagen och innehållet i inriktningspropositionen kan genomföras på ett bra sätt, finansiellt och verksamhetsmässigt. Vi måste ha budgetunderlag som följer de regelverk som gäller, säger han till TT.

– Det finns problem med den ekonomiska styrningen i försvarsmakten, säger Hultqvist.

Han säger också att Försvarsberedningen bör formulera sig mer om militär, operativ förmåga och mindre av detaljstyrning.

Gemensamt ansvar

– Det är bra att lämna en viss flexibilitet åt försvarsmakten, säger Hultqvist.

Allan Widmans kritik avfärdar han.

– Jag tycker att Widman har helt fel. Ekonomi- och resultatuppföljningen i försvarsmakten måste vara ett gemensamt ansvar. Jag har min fulla rätt att lägga tilläggsdirektiv, säger Peter Hultqvist.

Försvarsberedningen ska den 14 maj presentera förslag till Totalförsvarets inriktning för nästa försvarsperiod, 2021–2025. I det ingår också att ange hur mycket pengar som behövs.