Två män har häktats för dubbelmordet

Publicerad 2011-11-07

Polisen har gjort flera beslag på gården i Långared där det äldre paret hittades brutalt mördade.

Alingsås. Två män häktades idag i sin frånvaro misstänkta för dubbelmordet på Inger och Torgny i Långared utanför Alingsås.

Männen tros befinna sig utomlands och ska nu efterlysas internationellt.

– Vi famlar inte i mörkret utan har något att gå på, säger chefsåklagare Urban Stenkvist.

Två män misstänkts tillsammans ha mördat pensionärsparet Torgny och Inger på sin bondgård i Långared, 15 kilometer utanför Alingsås.

Polisen fattade misstankar mot männen bara efter några dagar.

– Intresset vaknade efter några dagars utredning och sen har vi fått misstankarna bekräftade av förhör och teknisk bevisning, säger chefsåklagare Urban Svenkvist till Aftonbladet.

Mördades fastbundna

I morse lämnade han in häktningsframställan på Alingsås tingsrätt och gick ut med nya uppgifter om hur paret mördades den 19 oktober. Tidigare har dådet beskrivits som en kallblodig avrättning.

– Det är det grövsta brott i de här trakterna på många år, säger Urban Stenkvist.

Torgny, 69, överrumplades i ladugården när han utförde sina morgonsysslor och berövades livet genom upprepade slag mot hans huvud. Inger, 71, kvävdes till döds i sitt sovrum genom tryck mot halsen.

Båda två var fastbundna och tejpade runt huvudet när de hittades på gården av sina körvänner.

Från huset stal sedan männen ett kassaskåp som inte återfunnits.

Troligen utomlands

Häktningsförhandlingen inleddes i dag klockan 12.30 i Alingsås tingsrätt. Ingen av de misstänkta männen hade ännu gripits och deras stolar gapade tomma i tingsrätten. Männen häktades klockan 13.30 efter tio minuters överläggning i sin frånvaro misstänkta på sannolika skäl för mord och grovt rån.

Enligt Chefsåklagare Urban Svenkvist befinner sig männen utomlands.

– Vi räknar med att de inte är kvar i Sverige. Anledningen till att deras identitet är belagt med sekretess är att vi inte vill att någon ska hinna före polisen till de här männen, säger Svenkvist till Aftonbladet.

Det är oklart hur gamla männen är eller vilket land de tillhör. Urban Svenkvist har begärt sekretess på deras personuppgifter

"Famlar inte i mörkret"

Männens advokater fanns på plats i tingsrätten.

– Av naturliga skäl har jag inte kunnat prata med min huvudman. Gärningen förnekas och häkningsyrkan bestrids, sa Bertil Westlund, advokat åt den en mannen och hans kollega Johan Lövrup instämde.

Männen ska nu efterlysas internationellt och chefsåklagaren har höga förhoppningar om att dubbelmordet ska klaras upp.

– Vi har gott hopp om att gå i mål även om vi har en omfattande och svår utredning framför oss. Vi famlar inte i mörkret utan har något att gå på, säger Urban Stenkvist.

Enligt honom rör det sig inte om någon organiserad brottslighet.