Moderaterna vill införa tillfälliga uppehållstillstånd

Publicerad 2015-05-08

Moderaterna vill införa tillfälliga uppehållstillstånd.

Har man inte ordnat ett arbete under tre år kan man tvingas lämna Sverige.

Förslaget möts av massiv kritik från Moderata Ungdomsförbundet.

– Gränsen är nådd. Det här kommer bli vår största strid på partistämman i höst, säger MUF-ordförande Rasmus Törnblom.

M-ledaren Anna Kinberg Batra och Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadspolitisk talesperson, presenterar i dag Moderaternas nya integrationspolitik.

Den innehåller förslag som syftar till att utrikesfödda fortare ska komma ut i arbetslivet. Bland annat vill partiet satsa mer på SFI, lärlingsutbildningar, matchning och egenföretagande.

Tillfälliga uppehållstillstånd

Moderaterna vill även införa tillfälliga uppehållstillstånd på tre år för de som kommer till Sverige på egen hand utanför kvotflyktingsystemet. De som får ett arbete inom perioden får ett permanent uppehållstillstånd. För de som är i behov av skydd förnyas det tillfälliga uppehållstillståndet efter tre år.

– Alla ska ha rätt att få sin sak prövad i Sverige om man måste fly. Det vi presenterar i dag är förslag för bättre integration. Fler ska kunna få sitt första jobb i Sverige, då behöver man dels mer hjälp med etablering och utbildning och dels ett bättre incitament om man fixar jobb. Då ska man få stanna, säger Anna Kinberg Batra.

"Integrationen är för dålig"

Enligt Moderaterna ska möjligheten att få ett permanent uppehållstillstånd fungera som en morot för nyanlända.

Är detta ett sätt att locka tillbaka era väljare som röstade på SD i höstas?

– Det vi utgår ifrån när vi utvecklar politiken är inte något annat parti utan utmaningarna som Sverige har framför sig. Då vet vi att integrationen är för dålig. Det är fler utrikesfödda än någonsin som jobbar men det är för många som inte har kommit in i samhället och på arbetsmarknaden. Då vill vi ändra på det, säger Anna Kinberg Batra.

Kommer det här leda till att färre kommer söka sig till Sverige?
– Det återstår och se. Syftet är att fler ska få jobb. Hur många som flyr eller behöver asyl beror i stor utsträckning på hur mycket krig, katastrofer och förtryck det finns i världen.

Måste respektera ett nej

Moderaterna betonar även att de som fått nej till asyl måste respektera detta och lämna Sverige. Exakt vilka verktyg som behövs för att se till att detta följs är ännu oklart.

– I dag talar vi om bättre samarbete mellan myndigheter, arbetsgruppen kommer fortsätta och återkomma med detaljer om hur. Det är viktigt att vi har en rättssäker asylprocess där alla har rätt att få sin sak prövad, säger Anna Kinberg Batra.

Förslaget innebär att Moderaterna nu svänger i frågan och ansluter sig till Folkpartiet och Kristdemokraterna, som båda tidigare lagt fram förslag om tillfälliga uppehållstillstånd. Centerpartiet är däremot emot en sådan lösning.

Anna Kinberg Batra tycker inte att det är ett problem att Allianspartierna tycker olika i frågan.

– Vi har ju arbetslinjen i grunden, det utgår vi från alla fyra. Nu utvecklar alla fyra nya förslag, säger hon.

MUF: Gränsen är nådd

Moderata Ungdomsförbundet är däremot starkt kritiska till förslaget. Ordförande Rasmus Törnblom anser inte att integrationen förstärks av tillfälliga uppehållstillstånd.

– Gränsen är nådd. Det här kommer bli vår största strid på partistämman i höst, säger han.

– Jag tycker inte vi ska möta människor på flykt med hot om hemresa, vi ska möta dem med bra politik och bra integration.

S: Det är kontraproduktivt

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) säger till TT att Socialdemokraterna inte kommer att föreslå tillfälliga uppehållstillstånd som regel.

– Jag tror att det är kontraproduktivt och leder till att det tar längre tid för personer att etablera sig i Sverige, säger hon.

Hon ger även en känga till den förra regeringens migrationspolitik.

– Det är väldigt mycket som inte fungerar bra. Det är lite märkligt att man inte kunde göra mer när man hade regeringsmakten.